A lengyel diákok örömünnepet ülnek: vége a házi feladatok korszakának

A lengyel kormány bejelentette az oktatási rendszer modernizálását célzó reformját, amely szigorú korlátozásokat vezet be a diákok házi feladatainak mennyiségére.

A tavalyi évben hivatalba lépett kormányzat döntése értelmében az elsőtől harmadik osztályig tartó korosztály már nem kap kötelező házi feladatokat, míg a negyediktől nyolcadik osztályig járó diákok számára a házi feladat opcionális, és nem számít bele az osztályzatokba.

Egy 11 éves varsói diák az Euronewsnak nyilatkozva elmondta, hogy örül a változásnak, mivel a házi feladatokat nem találta értelmesnek, és sokan csak lemásolták azokat másoktól.

Azonban nem mindenki osztja a diákok örömét. SLawomir Broniarz, a Lengyel Pedagógusok Szakszervezetének vezetője szerint a reformot túl elhamarkodottan vezették be, és a pedagógusokkal való megfelelő egyeztetés hiányában. Broniarz aggályait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a házi feladatok eltörlése növelheti az oktatási szakadékot a különböző családi háttérrel rendelkező tanulók között.

A lengyel társadalom más területein is jelentős változások zajlanak. Több ezren tüntettek Varsóban az abortuszt szabályozó törvények liberalizálását célzó tervezetek ellen. A tiltakozó akció során a szejm székháza előtti téren kiállított "A meg nem születettek hangja" feliratú templomharangot a járókelők megkongathatták, hogy felébresszék a képviselők lelkiismeretét. A tüntetők a városközponton keresztül a szejm elé vonultak "gyermekvédelmi menetként". A lengyel kormánykoalíció által benyújtott tervezetek között szerepel a terhesség 12. hetéig történő terhességmegszakítás engedélyezése, valamint a 1993-ban elfogadott abortuszkompromisszum szerinti állapot visszaállítása és e témában népszavazás kiírása. Az 1993-as törvény három esetben engedélyezte az abortuszt, az alkotmánybíróság 2020-as döntése nyomán azonban csak az első két esetben megengedett. A szejm pénteken fog szavazni a tervezetek további vitára bocsátásáról, és javaslat érkezett egy külön parlamenti bizottság létrehozására az egész csomag elbírálására.