A 2028-as olimpiai vízilabda torna lebonyolításának változásai

A 2028-as Los Angeles-i olimpián a vízilabda versenyek lebonyolítása változhat a szinkronúszás miatt, ami aggodalmakat vet fel a sportág jövőjét illetően.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fenntarthatóságra és költséghatékonyságra törekvő szemlélete miatt a szinkronúszás és a vízilabda versenyszámokat ugyanabban a létesítményben tervezik megrendezni. A szinkronúszás programja hét napot foglal el, míg a vízilabda tornák összesen 16 napot igényelnének.

Molnár Tamás, a World Aquatics vízilabda szakbizottságának elnöke a Vlv.hu-nak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a helyzetet figyelembe véve a vízilabdatornák programjának lerövidítése merült fel elsőként megoldásként. Ennek egyik lehetséges módja a résztvevő csapatok számának csökkentése lehet.

A jelenlegi tervek szerint a férfi torna lebonyolítási rendje változhat meg. A megszokott kétszer hatos csoport helyett négy hármas csoport kialakítását tervezik, ahol a harmadik helyezettek kiesnek, és ezt követően negyeddöntők, elődöntők, valamint döntők következnének. Ezzel az olimpiai bajnoki címért folytatott küzdelemhez szükséges mérkőzések száma nyolcról ötre csökkenne.

Azonban még ez a változtatás sem oldaná meg teljesen a problémát, mivel a program így is túllépné a rendelkezésre álló időkeretet. A végső döntést a szervező bizottság, a World Aquatics és a NOB hozza majd meg, de a döntés időpontja egyelőre ismeretlen.

Egy másik érdekes fejlemény a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics, WA) részéről érkezett, amely bejelentette, hogy 50 ezer dollárt fizet a párizsi olimpia aranyérmeseinek. A WA szerdán közölte, hogy 2,4 millió dollárt különített el erre a célra. A párizsi játékok atlétikai versenyein 48 számban osztanak érmeket, és minden diadalért 50 ezer dollár jár, beleértve a váltóversenyeket és a gyalogló vegyescsapat-viadalt is. Sebastian Coe, a WA elnöke szerint fontos, hogy a versenyzők által generált bevételek egy részét visszajuttassák azoknak, akik az olimpiát világszínvonalú eseménnyé teszik. A szövetség azt is közölte, hogy a jutalmat a NOB-tól a világszervezetnek járó összegből biztosítja. Coe hozzátette, hogy ezúttal csak az aranyérmesek kapnak pénzt, de a tervek szerint a 2028-as Los Angeles-i olimpián már az ezüst- és bronzérmeseket is díjazzák.

A nemzeti kormányok és sportszövetségek több országban, köztük Magyarországon már most is jutalmazzák az olimpián helyezést elérőket. A magyar olimpikonok az első nyolc helyért kapnak pénzjutalmat, amelyek a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tavaly decemberi döntése értelmében a párizsi olimpián a következőképp alakulnak:

  • aranyéremért 50 millió,
  • ezüstéremért 35 700 000,
  • bronzéremért 28 500 000,
  • negyedik helyezésért 21 500 00,
  • ötödik helyezésért 14 300 000,
  • hatodik helyezésért 11 400 00,
  • hetedik helyezésért 5 700 000,
  • nyolcadik helyezésért 2 800 000,
  • a paralimpikonok pedig az azonos helyezésért feleekkora összegben részesülnek.

Az érmeseket emellett az olimpiai életjáradék is megilleti, ez a sporttörvény értelmében az aranyérmesek számárá havonta az előző évi bruttó nominális átlagkereset összege, az ezüstérmesek ennek 70 százalékát, a bronzérmesek pedig felét kapják.