Új műfüves focipálya épül a Kisvárda csapatának

Kisvárdán hamarosan megkezdődik egy új műfüves focipálya építése, amelyet a Várda Sportegyesület rendelt meg, a kiesés ellen küzdő Kisvárda FC számára.

A műfüves pálya építésére kiírt közbeszerzést a Pharos 95 Kft. nyerte el nettó 171,4 millió, bruttó 216,6 millió forintos ajánlattával. A cég korábban is szerepelt már a hírekben, résztulajdonosa, Végh Gábor, aki jelenleg a ZTE futball-klub tulajdonosa, egy focimeccsen jelent meg Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Pharos 95 Kft. családi vállalkozás, melynek másik tulajdonosa Végh-Kajtár Erika.

A közbeszerzési eljárás meghívásos alapon történt, öt vállalkozást hívtak meg ajánlattételre, és csak ezek a cégek versenyezhettek a projektért. Az eljárás a közbeszerzési törvény 115. §-a szerint zajlott, amely egy előre meghatározott számú résztvevőnek ad lehetőséget az ajánlattételre.

A Pharos 95 Kft. nem először kap hasonló megbízást, 2017-ben az RTL Híradója számolt be arról, hogy a cég egy másik társasággal együttműködve közel 4 milliárd forint értékű megbízást nyert el egy fociakadémia építésére. Akkoriban a cégnek Felcsúton, Mészáros Lőrinc érdekeltségei között volt fióktelepe.

A Kisvárda FC jelenleg nehéz helyzetben van, az NBI-ben az utolsó előtti helyen állnak 27 forduló után, mindössze 21 ponttal. Csak matematikai esélyük van a bennmaradásra, mivel az Újpest FC, amely már biztosan nem esik ki, 13 ponttal előzi meg őket. A csapat 2018-ban, amikor feljutott az NB1-be, kapott egy új stadiont 2,5 milliárd forintért, és a településen további fejlesztések is történtek, köszönhetően annak, hogy 2020-ban államilag elismert akadémiává váltak, ami újabb jelentős forrásokat hozott a kisvárosba.

Az új műfüves pálya a már meglévő stadion, sporthotel és edzőpálya mellé kerül, és a pályázati pénzből – aminek nincs nyoma a csapat honlapján – egy 15× méter méretű, 105× méter játékterületű műfüves sportpályát kell építenie a Pharos 95 Kft.-nek. A beruházást a SPORTSZAKMA/70-4/2023 szerződésből finanszírozzák a dokumentáció szerint. A nyertes feladata egy 115x73 méretű, 105x68 méter játékterületű műfüves sportpálya – ahol már van két meglévő kapu, ezeket a kivitelezés után visszaszerelik – építése a műszaki leírás szerint. Tehát egy már meglévő pálya műfüvesítéséről van szó, de nem derül ki pontosan, hogy melyik.