2026-ban Szeged ad otthont a gyorsasági kajak-kenu világkupának

Magyarország 2026-ban ismét rangos nemzetközi sporteseménynek ad otthont, a gyorsasági kajak-kenu világkupa versenynek, amelyet Szegeden rendeznek meg. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) londoni ülésén született meg a döntés, hogy a világ legjobb kajakosai és kenusai sorozatban negyedszer is Magyarországon kezdik a szezont.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) honlapján közzétett információk szerint a 2026-os világkupa kiemelt szerepet kaphat az új olimpiai kvalifikációs rendszerben. Horváth Noémi, az ICF SUP bizottságának elnöke elmondta, hogy nem érte őket meglepetés, és örömmel fogadják, hogy ismét Szeged lehet a világkupa házigazdája. Kiemelte, hogy a csapatok szívesen jönnek Szegedre, és az ICF is elismeri a városban adott profi körülményeket.

Jelenleg az ICF-nél egy munkacsoport dolgozik az új kvalifikációs rendszer kialakításán, amelyet a következő olimpiai ciklustól kezdve alkalmaznának. Ebben a munkacsoportban Kárai Péter, az MKKSZ gazdasági és vagyongazdálkodási alelnöke is részt vesz. Az új rendszer bevezetésének hivatalos döntése még várat magára, de már most látszik, hogy a 2026-os szegedi világkupa eredményei beleszámítanak majd az olimpiai kvalifikációba.

Horváth Noémi szerint az új rendszerben az olimpiai kvóták egy részét a világranglista alapján osztják majd ki, szemben a korábbi gyakorlattal, ahol a kvóták nagy részét a világbajnokságokon szerezték meg a sportolók. Az új rendszerben a kontinentális bajnokságok is lehetőséget adnak majd a közvetlen olimpiai kvalifikációra, és három világkupa biztosítja, hogy a sportolóknak több esélyük legyen pontokat gyűjteni.