Példamutató magatartást kérnek Marco Rossiéktól az Európa-bajnokságon

A nyári labdarúgó Európa-bajnokságon résztvevő válogatottak szövetségi kapitányaitól példamutató magatartást várnak el a játékvezetők, akik büntetni is tudják az edzőket, ha azok nem megfelelően viselkednek – derült ki az UEFA düsseldorfi munkaértekezletén.

Az UEFA játékvezetői bizottságának vezetője, Roberto Rosetti előadásában hangsúlyozta, hogy a játékosok a szövetségi kapitányok viselkedését követik, és ha az edzők nyugodtak, az a játékosokra is pozitív hatással van. Rosetti az olasz ex-bíróként arra hívta fel a figyelmet, hogy a játékvezetők nem szeretnének feleslegesen sárga vagy piros lapokat osztogatni, hanem a játék pozitív képének megőrzése a cél.

"Keményen fel fogunk lépni az egyértelmű esetekben, mert ezeknek az elkerüléséért tennünk kell valamit. Ugyanakkor ebben a munkában számítunk rátok, mert rendkívül fontosak vagytok nekünk" – mondta Rosetti a szövetségi kapitányoknak.

Az UEFA a bírókat április végéig kívánja kiválasztani a németországi kontinenstornára, akik május közepén Frankfurtban speciális oktatáson vesznek majd részt. A videobírók (VAR) Lipcséből fogják segíteni a játékvezetőket, és csak nyilvánvaló tévedések esetén avatkozhatnak be.

Az Európa-bajnokság június 14-én veszi kezdetét és július 14-ig tart, ahol a Marco Rossi vezette magyar válogatott a házigazda németekkel, a skótokkal és a svájciakkal méri össze tudását a csoportkörben.

Európa-bajnokság 2024, az A csoport teljes programja:

1. forduló

  • június 14., München, 21.00: Németország–Skócia
  • június 15., Köln, 15.00: Magyarország–Svájc

2. forduló

  • június 19., Stuttgart, 18.00: Németország–Magyarország
  • június 19., Köln, 21.00: Skócia–Svájc

3. forduló

  • június 23., Stuttgart, 21.00: Skócia–Magyarország
  • június 23., Frankfurt, 21.00: Svájc–Németország

(Borítókép: Srdjan Stevanovic / Getty Images Hungary)