Újra Budapestre jön a 40 éves Dream Theater

A világhírű amerikai progresszív metál zenekar, a Dream Theater, november 1-jén lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a tizenöt év szünet után visszatért eredeti dobosuk, Mike Portnoy is színpadra lép.

A zenekar két éven át tartó jubileumi turnéját jelentette be, amelynek európai szakasza október 20-án kezdődik és huszonhárom várost érint. A budapesti koncerten a Dream Theater klasszikus darabjait és a rajongók kedvenceit is eljátssza. Az együttes eddig tizenhárom alkalommal koncertezett Magyarországon, legutóbb 2022-ben, akkor is a Budapest Sportarénában.

A Dream Theater legutóbbi, A View from the Top of the World című stúdióalbuma 2021-ben jelent meg, és az albumon szereplő Alien című dalukkal az első Grammy-díjukat nyerték meg a legjobb metál előadás kategóriában.

Az együttes tagjai – John Petrucci (gitár), John Myung (basszusgitár), James LaBrie (ének), Jordan Rudess (billentyűs hangszerek), Mike Portnoy (dob) – kimagasló hangszeres tudásukról, a bonyolult dalszerkezetekről és látványos koncertjeikről váltak ismertté, világszerte mintegy 15 millió lemezt adtak el.

Mike Portnoy, a zenekar alapító tagja, 2010-ben hagyta el a csapatot, és 2021-ben tért vissza. A köztes időszakban Mike Mangini volt a dobos. Portnoy a Liquid Tension Experiment projektben is együtt játszik Petruccival és Rudess-szel.

A zenekar korábban már turnézott jubileumot ünneplő lemezekkel, mint az Images and Words és a Scenes from a Memory. „Ez a két album mérföldkő volt a Dream Theater történetében. Az Images and Words tett fel minket a rockzene térképére, a Scenes pedig az első olyan anyagunk volt, amely egy összefüggő koncepció, történet mentén született” – emlékezett vissza John Petrucci.

A zenekar jelenleg a tizenhatodik stúdióalbumán dolgozik, amelynek rögzítését a budapesti koncertre befejezik, így a rajongók talán már hallhatnak majd egy rövid részletet az új anyagból.