Az olimpiai selejtezők új kihívásai Budapest szívében

Június 20. és 23. között kerül megrendezésre a Ludovika Campuson az olimpiai selejtező, ahol a BMX freestyle, a bréktánc, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai mérik össze tudásukat. Az esemény ingyenesen látogatható, és ez lesz az utolsó megmérettetés a párizsi olimpiai játékok előtt.

A Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, Schmidt Ádám kiemelte, hogy a 21. században a sportvezetők számára kiemelkedő jelentőségű a sport népszerűségének megőrzése, és az új sportágak bevonása elengedhetetlen a fiatalok sportolásra ösztönzéséhez. Schmidt Ádám szerint fontos, hogy Magyarország olyan eseményeket rendezzen, amelyeken olimpiai kvótát lehet szerezni, így támogatva a magyar versenyzőket.

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja és az esemény irányító testületének társelnöke szerint az olimpiai mozgalomnak képesnek kell lennie a változásra, hogy megőrizze rangját és vonzerejét. Hangsúlyozta, hogy az egyensúlyt kell megtalálni a hagyomány és a megújulás között, és a Ludovika Campus ezt a szellemiséget testesíti meg.

Pierre Fratter-Bardy, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság stratégiai és fejlesztési társigazgatója elmondta, hogy a négy sportágat az összeköti, hogy mind városi sportok, és az életmód részét képezik. A Ludovika Campuson 464 sportoló, egyenlő számú férfi és női versenyző, köztük hét olimpiai bajnok és négy magyar résztvevő, 120 nemzet képviseletében lép majd színre.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint az esemény óriási jelentőséggel bír a MOB és a magyar versenyzők számára is, hiszen lehetőséget ad a világ legjobbjaival való versengésre. Kifejezte reményét, hogy Magyarország megközelíti az álomszerű kétszáz kvótát, jelenleg közel 130-nál járnak.

Az eseményen Thomas Bach, a NOB elnöke is részt vesz, ami nemcsak a sport, hanem a sportdiplomácia szempontjából is fontos. A magyar versenyzők közül Kempf Zoltán BMX freestyle-os, Szarvák Csenge bréktáncos, Noris Menotti Lobontiu breaktáncos és Tusnády Nimród sportmászó is kifejezte motivációját és céljait a közelgő selejtezővel kapcsolatban.