Két újonc a női kézilabda Európa-bajnokságon

Törökország és a Feröer-szigetek először vesznek részt a női kézilabda Európa-bajnokságon, amelyet Magyarország, Ausztria és Svájc közösen rendez meg.

A női kézilabda Európa-bajnokság mezőnye a vasárnapi selejtezők lezárultával vált teljessé. A három rendező ország és a címvédő Norvégia mellett a maradék 20 helyért folyt a küzdelem, ahol Törökország és a Feröer-szigetek a legjobb harmadik helyek egyikét szerezték meg, ezzel történetük során először jutottak ki a kontinensviadalra. Törökország sport sikerei mellett gazdasági területen is jelentős előrelépést mutat, hiszen az ipari termelés februárban az előző havi 1,3 százalék után 11,5 százalékkal bővült éves összevetésben, ami 2022 februárja óta a legnagyobb mértékű növekedés.

Az idei Európa-bajnokság a női kézilabda történetében az első, amely 24 csapatos lesz. A verseny november 28-tól december 15-ig tart, a csoportmérkőzéseket Bázelben, Innsbruckban és Debrecenben rendezik meg. A középdöntők Debrecenben és Bécsben kerülnek megrendezésre, míg az elődöntők, helyosztók és a döntő helyszíne az osztrák főváros lesz. A csoportkör sorsolását április 18-án este Bécsben tartják. Törökország ipari teljesítményének növekedése a bányászati index 12,8 százalékos, a feldolgozóipar 11,9 százalékos, valamint a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás és légkondicionálás indexének 7,7 százalékos emelkedésével párosult. Havi összehasonlításban is pozitív a kép, hiszen februárban 2,4 százalékkal bővült a szezonálisan kiigazított ipari termelés, ami jelentős javulást mutat január 16,9 százalékos havi zsugorodásához képest.

A magyar női kézilabda-válogatott a debreceni A csoportban szerepel majd, és a sorsolás során a második kalapba került. A válogatott az első kalapból biztosan nem Montenegrót, illetve az olimpiai és világbajnoki címvédő Franciaországot kapja majd, de a Norvégia, Dánia, Svédország, Hollandia négyesből sem lesz könnyű ellenfelet választani. A torna 16 játéknapja során 65 meccsből összesen 24-et játszanak Magyarországon.

A női Európa-bajnokság sorsolási kalapjai

1. kalap: Norvégia, Dánia, Montenegró (B csoport), Franciaország (C csoport), Svédország, Hollandia

2. kalap: Németország (F csoport), Spanyolország, Románia, Magyarország (A csoport), Svájc (D csoport), Ausztria (E csoport)

3. kalap: Szlovénia, Horvátország, Lengyelország, Szerbia, Észak-Macedónia, Izland

4. kalap: Csehország, Törökország, Ukrajna, Portugália, Szlovákia, Feröer-szigetek

(MTI)