Milák és Hosszú visszatérnek: Készen állnak az úszó-ob kihívásaira?

Milák Kristóf és Hosszú Katinka hosszú kihagyás után térnek vissza a versenyúszásba, és mindenki azt várja, hogy a kedden kezdődő úszó-ob-n megmutassák, készen állnak-e az olimpiai kihívásokra. A sportrajongók kíváncsian várják, hogy a titokban edző Milák és a szülés után hét hónappal olimpiai szintidőt úszó Hosszú milyen formában térnek vissza.

Az úszók közül Milák Kristóf az elmúlt 10 hónapban titokban készülhetett, míg Hosszú Katinka fájdalomtűrő képességére alapozva hét hónappal a szülés után már olimpiai szintidőt érő formában lehet. A kedden kezdődő úszó-ob előtt sokakat foglalkoztat, hogy kik lesznek azok, akik az olimpiáig hátralévő időben meglepetést okozhatnak, és milyen eredményekre számíthatunk a magyar úszócsapattól.

Milák Kristóf és Hosszú Katinka, az olimpiai bajnokok, két, illetve egy év kihagyás után térnek vissza a versenybe, és mindenki azt várja, hogy önmagukat és a riválisokat is legyőzve, milyen eredményeket érnek el. Az országos bajnokság során kiderülhet, hogy Milák valóban aranyesélyes-e, és Hosszú Katinka számára összejöhet-e egy szép olimpiai búcsú. Hosszú két fő távja (200-400 vegyes) mellett 100 pillangón nevezett, és amennyiben sikerrel jár, hatodik alkalommal úszhatna az ötkarikás játékokon.

A Sportcast legfrissebb epizódjában felmerült, hogy Kós Hubert lehet a magyar úszócsapat legnagyobb párizsi favoritja. Milák hat, Hosszú Katinka pedig három számban nevezett, és felvetődik a kérdés, hogy milyen eséllyel indulnak ezekben a számokban, és ki állhatja legnagyobb valószínűséggel Hosszú útját a kvótaszerzésben. Kós Hubert az ob-vel egy időben a San Antonió-i Pro Swim Series-en áll rajthoz, de csak 100-as távokon, háton, pillangón és gyorson.

Vitatható, hogy egy három és fél hónappal az olimpia előtti megmérettetésen az idő vagy a helyezés a fontosabb, és felmerül a kérdés, hogy létezik-e olyan, mint a kétszeresen időzített csúcsforma. Az úszó-ob-n meglepetéseket okozhatnak azok az úszók, akik a Duna Arénában képesek lesznek túlszárnyalni önmagukat. A 126. országos úszóbajnokság rekordszámú, több mint 500 versenyző nevezésével és 20 országból érkező 70 külföldi úszó részvételével már most történelminek számít.

A Sportcast epizódjában szó esett arról is, hogy mi a jelentősége annak, ha egy utánpótlás túl sikeres, és miért probléma, ha ez a helyzet. Emellett felvetődött az a kérdés is, hogy kudarcnak számít-e, ha a magyar úszócsapat – teoretikusan – csak két éremmel tér haza az olimpiáról.

Az Index Sportcast adása elérhető az Apple Podcasten és Spotifyon is, ahol a korábbi epizódokat is meghallgathatják az érdeklődők. Az országos bajnokságon az előfutamok minden nap 9:00 órakor kezdődnek, ezeket a MÚSZ Youtube-csatornáján lehet követni, a döntők pedig 17:00 órakor startolnak, a Duna World valamennyi finálét élőben közvetíti.