Cseh Sándor és a női vízilabda új kihívásai

Cseh Sándor, aki korábban a Szolnokkal bajnoki címeket és Bajnokok Ligája győzelmet is ünnepelhetett, jelenleg a női vízilabda-válogatott társkapitányaként tevékenykedik. A férfi utánpótlásban elért sikerek után most a női csapatnál is fontos szerepet tölt be, és már rövid idő alatt olimpiai kvótát érő világbajnoki ezüstérmet szerzett a lányokkal.

Cseh Sándor, aki a Magyar Vízilabda Szövetség utánpótlás szakmai igazgatójaként és szövetségi kapitányaként dolgozott, az utánpótlás-korosztályokban világbajnoki címeket ért el, és a felnőtt Európa-bajnokságon is ezüstérmet szerzett a csapat. Tavaly szeptemberben váratlanul a női válogatott társkapitányává vált, miután Bíró Attila szövetségi kapitányt és stábját felmentették. A döntéshozók Madaras Norbert elnök javaslatára őt választották, aki már korábban is dolgozott Cseh Sándorral Szolnokon.

Cseh Sándor elmondása szerint a feladat nagy kihívást jelentett számára, hiszen egy olyan területre lépett, ahol korábban nem dolgozott, ráadásul egy olyan sportévben, amikor Európa-bajnokság, világbajnokság és az olimpia is sorra kerül. A társkapitányi posztra Mihók Attila javaslatára került sor, aki bő két évtizedes tapasztalattal rendelkezik a női vízilabdában.

Cseh Sándor elismeri, hogy aggódott az ismeretlen terület és kolléga miatt, de a lehetőség, hogy a férfiakkal dolgozó, minden klubszinten sikeres edző egy női csapat élére kerüljön, egyedülálló lehetőség volt számára. Szolnokon szerzett tapasztalatai alapján úgy érezte, képes kezelni a helyzetet, és bízott magában.

A férfi utánpótlásban végzett munkáját követően Cseh Sándor úgy érezte, hogy a szövetségi felkérés egy új élethivatást jelent számára. A bajnoki rendszer átalakítása és az utánpótlás-válogatottak felkészülési szerkezetének megújítása is az ő nevéhez fűződik. A munka során kiemelten fontos volt a bizalmi rendszer és a kapcsolati háló kiépítése az edzők között.

A női vízilabda kapitányság idején Cseh Sándor nem hagyta el teljesen a férfi utánpótlást, de a koordináció még mindig nála összpontosul. A női válogatottban a munkamegosztás magától alakult ki, és nem volt szükség előre meghatározott szerepkörökre. A csapat sikere volt a legfontosabb, és a társkapitányok közötti együttműködés gördülékenyen működött.

Cseh Sándor szerint a női vízilabda nem más sportág, csak néhány különbség van a férfiakhoz képest, például a center poszton lévő párharcok és a lövőerő tekintetében. Jelenleg úgy látja, hogy a női vízilabda szintje körülbelül az U18-as fiúk szintjén áll. A felkészülés során a női válogatott többször is játszott az U18-as fiúcsapatok ellen, és a vb előtti héten már kétszer is győztek ellenük.

Az olimpiára való felkészülés során Cseh Sándor és Mihók Attila nem hurráoptimizmusban dolgoznak, hanem minden újraindul, és a cél az, hogy a csapat a kritikus szituációkban is helytálljon. A siker és a sikertelenség közötti különbséget a negyeddöntős meccsek döntik el.