Orosz bomba pusztította el a házát Bakhmutban, és most Magyarországnak akar olimpiát nyerni

„A nulláról kezdtük itt az életünket két éve. Itt szeretnék élni, már a családom is itt él, és magyarnak érzem magam” – mondta Filip Akilov, az ukrajnai Szoledarban született ökölvívó, aki a magyar útlevélben Akilov Pylyp néven szerepel.

Filip Akilov, a 24 éves ökölvívó a tavalyi világbajnokságon a legjobb nyolc közé jutott, amit egy magyar versenyző tíz éve nem ért el, és az idei olaszországi kvalifikációs tornán kivívta a jogot a párizsi olimpián való részvételre. Eredetileg 75 kilós súlycsoportban versenyzett, de az olimpián ezt a súlycsoportot nem tartják meg, így neki egy súlycsoporttal feljebb kellett lépnie. A mezőnyt ismeri, de nem foglalkozik részletesen az ellenfeleivel, mert elsősorban saját magára koncentrál, célja pedig egyértelmű: meg akarja nyerni az olimpiát.

Az ukrán boksz minőségét jól mutatja, hogy a 2012-es olimpián hét ukrán versenyző közül öten éremmel tértek haza, és közülük Olekszandr Uszik és Vaszil Lomacsenko a profik között is sikeres karriert futottak be. Az előző olimpián Olekszandr Hizsnyak majdnem aranyérmet szerzett, de végül ezüsttel kellett beérnie. Akilov is részt vett abban az edzőtáborban, ahol Hizsnyak felkészült az olimpiára, és bár nagy csatákat vívott vele, úgy érezte, sosem fogja legyőzni, mert úgy látta, hogy ellenfele több segítséget kap, mint amennyi indokolt lenne.

„Nem azért lettem bokszoló, mert verekedős gyerek lettem volna. A bokszban én a művészetet látom. A boksz maga olyan, mint az élet, egy véget nem érő küzdelem” – mondta Akilov, aki már 12 évesen bajnokságot nyert Ukrajnában, és az utolsó címét az egyetemi bajnokságban szerezte meg, mivel edzőiskolába járt. A háború kitörése azonban mindent megváltoztatott.

Akilov Mariupolban tartózkodott, amikor az orosz tankok elindultak Kijev felé. A szülei Bakhmutban éltek, és hosszú időn keresztül nem tudtak egymásról. Amikor lehetősége nyílt rá, Akilov átment Oroszországba, majd Belaruszba, és közben felvette a kapcsolatot a hódmezővásárhelyi edzővel, Cserényi Csabával. Cserényi meggyőződött Akilov képességeiről és elindult érte, hogy Magyarországra hozza.

Akilov magyarul tanul, 2023 nyarán kapta meg az állampolgárságot. Amikor a válogatott edzőtáborába ment, gyorsan ragadtak rá a szavak, és Kovács Pállal, a helyi klub versenyzőjével folyamatosan tudott edzeni. Most már a legtöbbet megérti, amit mondanak neki, de még nehezen válaszol. Az alap edzésnyelv magyar, amit az edzések során angollal egészítenek ki.

Egy edzésen Cserényi észrevette, hogy Akilov nem összeszedett, és kiderült, hogy a szülei házát bombatalálat érte Bakhmutban. A szülei csaknem meghaltak volna, ha korábban érnek haza. Cserényi felajánlotta, hogy segít a szülőknek Magyarországra jönni. A szülők két reklámszatyorban hozták magukkal a megmaradt holmijaikat, és három nap alatt eljutottak a magyar határra. Két kutyájukat is magukkal hozták, az egyik kutya útközben négy kölyköt szült.

A világbajnokságon Akilov megverte a grúz Garabadzét és az olasz Cavallarót, de a nyolc között az ellenfelét hozták ki győztesnek, ami miatt Akilov ötödik lett. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a tokiói olimpia előtt kivette az előző nemzetközi szövetség (AIBA) kezéből a verseny megrendezését, mert elfogultságot tapasztaltak a bíráskodásban. Tokióban a fair play uralkodott, ami Akilovnak is esélyt kínál Párizsban.

Akilov fanatikusan készült a világkvalifikációra, ahol legyőzte a walesi Taylort, az osztrák Aimufuát, a norvég Gedmunast, és a holland Gradus Kraust is. „Nem volt szép meccs, a holland minden trükköt bevetett, de az első két menetben jobb voltam, és ezzel teljesült az álmom. Egy kicsit sírtam is” – mondta Akilov.

Akilov a belgrádi Európa-bajnokságtól távol marad, csak az olimpia van a látókörében. Edzőjével egy makrociklusnak kezdtek neki, a fizikai munkán van a hangsúly. Cserényi Csaba szerint Filip tudja, hogy magyarként kétszer annyit kell nyújtania a ringben, és ő ezt büszkén vállalja.

A cikkhez köszönjük Cserényi Katalin tolmácsolását.