Az amerikai sportszövetség eltiltja a transznemű sportolókat a női versenyektől

Az amerikai NAIA sportszövetség irányító testülete egyhangúlag fogadott el egy irányelvet, amely megtiltja a transznemű sportolóknak a női versenyszámokban való részvételt.

A National Association of Intercollegiate Athletics (NAIA), amely az Egyesült Államokban körülbelül 83 000 sportolót felügyel, az első egyetemi sportszervezet lehet, amely ilyen döntést hozott. A szervezet elnöki tanácsa 20–0 arányban szavazta meg az irányelvet.

A NAIA által elfogadott szabályok szerint a férfi versenyszámokban minden sportoló részt vehet, azonban a női versenyszámokban csak azok indulhatnak, akik biológiai nemük szerint születésükkor nők voltak és nem estek át hormonterápián. A hormonterápián átesett diákok edzéseken és csapatösszetartásokon vehetnek részt, de az iskolák közötti versenyeken nem.

A transznemű sportolók pontos számáról nincs adat a középiskolai és főiskolai szinten az Egyesült Államokban. A konzervatív csoportok régóta hangoztatják, hogy a transznemű sportolók előnyt élveznek a női atlétákkal szemben, ami ellentétes a sport szellemével.

Az Egyesült Államokban a középiskolás diákok száma 15,3 millió, és egy 2019-es tanulmány szerint ezen diákok 1,8 százaléka, körülbelül 275 000 tanuló, transzneműnek vallja magát. A sportolók száma ebben a csoportban azonban sokkal kisebb, mivel a transznemű fiúk és lányok kevesebb mint 15 százaléka űz valamilyen sportot.