Küszöbön a következő súlyos világjárvány?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint fennáll a veszélye annak, hogy súlyos járvány robbanhat ki, ha az emberek között is terjedni kezd a madárinfluenza, mivel az emberek nem rendelkeznek védettséggel a vírus ellen - írja a Reuters.

Az EFSA szerdai közleményében egy potenciálisan kiterjedt madárinfluenza-járványra figyelmeztet, amely aggodalomra ad okot, hiszen ha a vírus emberről emberre is képes lesz terjedni, az emberek hiányzó immunitása miatt sokan megbetegedhetnek.

Texas államból érkezett jelentés egy H5N1-es törzsű madárinfluenzával fertőzött személyről, aki tehenekkel került kapcsolatba, amelyek valószínűleg fertőzöttek voltak a vírussal. A madárinfluenza terjedése komoly aggodalmakat vet fel mind a kormányok, mind a baromfiipar körében, mivel a vírus pusztítást okozhat az állatállományokban, és fennáll a veszélye annak is, hogy átugrik az emberre.

Eddig nem tapasztaltak emberről emberre terjedést, és az állatról emberre történő átvitel is ritka esetnek számít. A WHO legfrissebb jelentése szerint 2003 januárja óta világszerte 887 emberi fertőzést regisztráltak H5N1 madárinfluenzával, melyből 462 halálhoz vezetett. A megbetegedések többségét olyan személyeknél észlelték, akik védtelenül kerültek kapcsolatba beteg vagy elhullott baromfival.

Az EFSA szerint a vadon élő madarak vándorlása új mutációkat hordozó törzsek kialakulását segítheti elő, amelyek alkalmazkodnak az emlősök körülményeihez. Ha ezek a H5N1-vírusok képesek lesznek hatékonyan terjedni emberek között, akkor jelentős számú megbetegedés jöhet létre az emberi immunitás hiánya miatt. Vadon élő emlősök hídgazdaként működhetnek a vadon élő madarak és az emberek között, és a házi macskák, valamint más háziállatok is potenciális források lehetnek. Az Egyesült Államokban nem csak baromfi és tejelő tehenek érintettek, hanem kecskék, macskák, rókák és más emlősök is megfertőződtek már.

Az EFSA arra szólít fel minden érintettet, hogy fokozottan ügyeljenek az állatokra, továbbá hangsúlyozza a gyors diagnosztika fontosságát, valamint az állati és emberi egészségügyi szektorközi együttműködés erősítését. Megelőző intézkedésekként vakcinázást javasolnak.