Finnországi iskolai lövöldözés tragédiája

Finnországban kedden, a húsvéti szünet utáni első tanítási napon halálos áldozatokat követelő iskolai lövöldözés történt. A nemzeti lobogókat félárbócra eresztették, és a rendőrség elfogta a 12 éves tettest, aki egy osztálytársát megölt és két másikat megsebesített. Az eset hasonlóságot mutat az Amerikában és Szerbiában előforduló tragédiákkal.

A vantaai viertolai általános iskolában történt incidens során a fiatal elkövető egy kis kaliberű pisztollyal végzett az egyik hatodikos társával és súlyosan megsebesített még kettőt. A tanár és a diákok azonnal a sérültek segítségére siettek, de az egyikük életét már nem lehetett megmenteni. A rendőrség a támadást követően nem messze az iskolától, Helsinki területén fogta el a gyermeket, aki egy rokona engedéllyel tartott fegyverével követte el a bűncselekményt.

A finn jogszabályok értelmében a 15 év alatti elkövetőket nem lehet börtönbe zárni, így a 12 éves fiút a szociális hatóságok gondozásába adták. A lövöldözés hátterében nem áll semmilyen bandaháború vagy szervezett bűnözés. Petteri Orpo miniszterelnök ígéretet tett az eset alapos kivizsgálására, és a tragédia kapcsán a nemzetközi közösség is részvétét fejezte ki.

A gyászolók gyertyákat helyeztek el az iskola előtt, és a svéd miniszterelnök mellett több más ország vezetői is együttérzésüket nyilvánították. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részvétét fejezte ki Elina Valtonen finn kollégájának.

A lövöldözés egyik súlyos sérültje egy koszovói lány volt, amit Koszovó stockholmi nagykövetsége erősített meg. Az iskola diákjai között sok bevándorló gyermek is tanul, és az intézmény speciális oktatási programot kínál mentális problémákkal küzdő tanulók számára. Azonban egyelőre nem világos, hogy a tragédia összefügg-e ezzel a programmal.

A finn miniszterelnök szerint sok fiatal küzd mentális egészségi problémákkal, és ezeket a problémákat minél előbb meg kell oldani. A lövöldözések világszerte politikai hullámokat gerjesztenek, és Szerbiában a tavalyi iskolai tragédiák után szigorú fegyverbegyűjtési akciók indultak.

Az Európai Unióban közel 80 millió lőfegyver lehet magánszemélyeknél, és a vadászat a leggyakoribb ok a fegyvertartásra, különösen Finnországban. A finn fegyvertartási szabályok szerint a fegyverviselés engedélyhez kötött, és a leggyakoribb ok a vadásztársulathoz való csatlakozás vagy lövészklubba való belépés.

A CNN szerint Finnországban, bár magas a lőfegyverek birtoklási aránya, az iskolai lövöldözések rendkívül ritkák. Az engedélyezett fegyverek száma 1,5–1,6 millió körül lehet, és körülbelül 650 ezer főnek lehet engedélye. Az iskolai lövöldözések ellenére a finn kormány korábban megszigorította a lőfegyverek használatát és engedélyezését.

Az Egyesült Államokban az iskolai lövöldözések politikai viták tárgyát képezik, és a fegyvertartás korlátozásáért küzdő Joe Biden elnökkel szemben a jobboldal és Donald Trump az NRA oldalán áll. Az amerikai fegyvergyártás jelentős üzlet, és Finnországban is fontos szerepet játszik a fegyvergyártás, különösen az Ukrajna elleni orosz invázió óta.