Újabb üzemanyagár-emelkedés várható a hazai kutakon!

A magyarországi üzemanyagárak további emelkedésének lehetünk tanúi a közeljövőben, amit a forint gyengülése és az olajárak nemzetközi szintű növekedése okoz. A geopolitikai feszültségek hatására az olajárak emelkedése megfigyelhető, ami a magyar benzinkutakon is magasabb árakat eredményez.

A benzin ára bruttó 4 forinttal, míg a gázolajé bruttó 7 forinttal fog növekedni. Ennek eredményeképpen a pénteki átlagárak a következőképpen alakulhatnak:

  • 95-ös benzin: 645 Ft/liter
  • Gázolaj: 652 Ft/liter.

A forint árfolyama mellett a nemzetközi olajpiaci árak is meghatározóak a hazai üzemanyagárak szempontjából. Az elmúlt időszakban a Brent olaj árfolyama jelentős emelkedést mutatott, amit elsősorban a geopolitikai feszültségek okoznak. Az emelkedés hátterében nem csak a kínálati oldal áll, hanem a keresleti oldalon is növekvő bizonytalanság figyelhető meg:

  • Izrael nemrégiben légi csapást mért Irán szíriai nagykövetségére, amelyben több magas rangú tisztviselő is életét vesztette.
  • A mexikói Pemex olajvállalat bejelentette, hogy a közeljövőben csökkenteni fogja a nyersolajexportot, ami tovább súlyosbítja az ellátási hiány miatti aggodalmakat.
  • Az OPEC hamarosan tartandó miniszteri ülésén fogja felülvizsgálni a piaci helyzetet és a tagállamok kitermelési céljait, ami szintén hozzájárul az olajárak emelkedéséhez, bár a jelenlegi kitermelési politika valószínűleg nem fog változni.
  • Az amerikai és kínai feldolgozóipari PMI-adatok a vártnál erősebbek voltak, ami arra utal, hogy a jövőbeni kereslet erősebb lehet, mint korábban várták.