Több helyen is átírnák a választások eredményét Erdoganék

A március végi önkormányzati választásokat követően több megválasztott kurd képviselő nem vehette át a mandátumát Törökországban, és több helyen is megismétlik a választásokat vagy a második helyezettet nyilvánították győztesnek.

A március 31-i önkormányzati választásokon Recep Tayyip Erdogan pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) váratlanul gyenge eredményt ért el, hiszen az ország öt legnépesebb városában a legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltjei diadalmaskodtak. Az AKP 2001-es megalakulása óta most először fordult elő, hogy nem ők szerezték a legtöbb szavazatot.

Az újonnan megválasztott polgármesterek és képviselők április 2-án kezdték volna meg munkájukat, azonban a Török Legfelsőbb Választási Bizottság (YSK) több helyen megakadályozta, hogy a kurd kisebbség érdekeivel foglalkozó HDP-s polgármesterek hivatalba léphessenek. Van városában például Abdullah Zeydan nyerte meg a választást, de a török igazságügyi minisztérium és a bíróság döntése alapján nem felelt meg az indulási kritériumoknak, így Abdulahat Arvas, az AKP jelöltje foglalhatja el a polgármesteri széket.

Sanliurfában a helyi választási bizottság szabálytalanságokra hivatkozva érvénytelenítette a választás eredményét, és június 2-án megismétlik a szavazást. Sirnakban, Bitlisben és Karsban a kurd párt azt állítja, hogy az AKP illegális szavazókkal győzte le őket, ezért ezekben a településekben is jogi lépéseket terveznek.

A HDP társelnöke közösségi oldalán bejelentette, hogy perre viszik a választás eredményét, és a választási bizottságnál is kifogást emelnek, emellett tüntetésre szólították fel a kurdokat az érintett településeken. Az AKP szóvivője szerint ezek jogi kérdések, amelyekbe a kormány nem tud beavatkozni.

Ez nem az első eset, hogy a kurd pártot jogi eszközökkel próbálják akadályozni. Az AKP a HDP-t azzal vádolja, hogy kapcsolatban állnak a Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), amelyet többek között az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is terrorszervezetként tartanak számon.