Törökországban rekordmagas az infláció és a kamatok

Törökországban az infláció 68,5 százalékra emelkedett, és a jegybank drasztikus kamatemelésekkel próbálja féken tartani az árakat, miközben a minimálbér megduplázása nem várt következményekkel járt.

A török statisztikai hivatal adatai szerint az ország éves inflációs rátája márciusban 68,5 százalékra nőtt, ami magasabb a februári 67,1 százalékos értéknél. A fogyasztói árak havi szinten 3,16 százalékkal emelkedtek. Az oktatásban tapasztalható költséginfláció éves szinten 104 százalékos volt, míg a szállodák, éttermek és kávézók esetében 95 százalék, az egészségügyi szolgáltatásoknál pedig 80 százalék.

A török jegybank a pénzromlás megállítása érdekében március végén 45 százalékról 50 százalékra emelte az irányadó kamatlábat. A CNBC szerint a jegybank korábban nyolc egymást követő kamatemelést hajtott végre 2023 júniusa és 2024 januárja között, összesen 3650 bázisponttal.

A minimálbér januárban történt megemelése, amely havi 17 002 török lírára (körülbelül 530 dollárra) nőtt, a tavalyi összeg duplája, szintén hozzájárult az inflációs nyomás növekedéséhez. Nicholas Farr, a Capital Economics feltörekvő európai közgazdásza szerint a legfrissebb inflációs adatok alapján további monetáris szigorításra és a fiskális politika szigorításában összehangoltabb erőfeszítésekre lehet szükség.

A március 31-én tartott törökországi helyhatósági választások után elemzők szerint könnyebb lehet a szigorúbb monetáris politika folytatása. A vasárnapi önkormányzati választáson a legnagyobb török ellenzéki párt jelentős győzelmet aratott Recep Tayyip Erdogan elnök kormányzó AK pártjával szemben, megtartva Isztambult és Ankarát, valamint az ország öt legnagyobb városának irányítását is megszerezve. A politikai megfigyelők szerint a választási eredményekben jelentős szerepet játszottak a gazdasági nehézségek, és az, hogy az átlag-törökök megélhetési költségei drámai mértékben emelkedtek az elmúlt években.