Legalább 120-an rekedtek alagutakban Tajvanon

Tajvant szerdán 7,4-es erősségű földrengés rázta meg, amelyhez hasonló az elmúlt 25 évben nem történt a térségben. Friss információk szerint kilencre emelkedett a halálos áldozatok száma, többeket a lezuhanó sziklák öltek meg. Hulien város közelében pedig 127-en alagutakban rekedtek, és több mint 800-an megsérültek.

Erős, 7,4-es erősségű földrengés rázta meg szerdán Tajvan keleti partjait. A földrengés következtében több épület is összeomlott Hualienben, az epicentrumhoz legközelebb eső városban, ahol jelenleg is folynak a mentési munkálatok. A tajvani hatóságok nemrég megerősítették, hogy összesen 127-en négy különböző alagútban rekedtek a földrengés következtében, közülük 50-en kisbuszokban estek csapdába Hulien város közelében.

A BBC szerint két német állampolgár is a Taroko Nemzeti Parkban található Chongde alagútban rekedtek.

Hszinpej (New Taipei City) városában a polgármester közlése szerint egy gyárépület is összeomlott, ahol 57 ember tartózkodott. Végül mindenkit sikerült kimenteni, jelenleg egy sérült van közöttük. Mindeközben a kormány közölte, hogy a halálos áldozatok száma kilencre emelkedett. A helyi tisztviselők szerint három túrázót a lezuhanó sziklák öltek meg, míg egy kamionsofőr és egy másik személygépkocsiban utazó személy egy alagútnál lezuhanó törmelékek következtében halt meg. Egy ember a tajvani nemzeti cementgyártó vállalat kőbányájában vesztette életét, míg egy építőmunkás egy közeli autópályán halt meg.

A földrengés Tajvan keleti partvidékét sújtotta a leginkább, és súlyosan megrongálta a hegyvidéki Hualien régió, valamint a főváros, Tajpej infrastruktúráját. A földrengés földcsuszamlásokat is okozott, és egyes épületek falai megdőltek, „extrém körülményeket” teremtve a mentőcsapatok számára. Helyi idő szerint 15 óráig több mint 100 utórengést regisztráltak.

Tajvan elnöke, Caj Jing-ven közölte, hogy a hadsereget is bevetik a mentési műveletekben. A Facebookon közzétett bejegyzésében arra is felszólította a lakosokat, hogy figyeljenek a hivatalos szervek frissítéseire, mert utórengések várhatók.

A rengést Japánban is érezni lehetett, ezért a japán Naha repülőtéren az első szökőárriadót követően felfüggesztették a járatokat, de mostanra már feloldották őket. A társaságoknak időbe telhet a légi közlekedés újraindítása. A hatóságok arra kérik Okinava és más délnyugati part menti területek lakóit, hogy készüljenek fel az utórengésekre.

A kínai hatóságok nem sokkal a földrengés után közleményt adtak ki, amelyben kijelentették, hogy készek segítséget nyújtani Tajvannak. Kína keleti partvidéke mindössze 180 kilométerre fekszik Tajvantól. Zhu Fenglian, az Államtanács Tajvan-ügyi Hivatalának szóvivője kifejezte az anyaország aggodalmát és együttérzését a katasztrófa által érintett tajvani honfitársak iránt.

Mint megírtuk, a rengést az ország hegyvidéki részében is érezni lehetett, ahol hatalmas földcsuszamlások keletkeztek. „A földrengés közel van a szárazföldhöz, és sekély. Egész Tajvanon és a part menti szigeteken is érezni lehetett. Ez a legerősebb az elmúlt 25 évben” – mondta Vu Csen-fu, a tajpeji szeizmológiai központ igazgatója.

A fővárosban, Tajpejben a helyi médiában közzétett felvételeken összeomlott lakóépületek és az otthonukból és iskoláikból evakuált emberek láthatók. A TVBS helyi műsorszolgáltató által sugárzott felvételek szerint a földrengés hatására járművek is összetörtek, és a boltokban lévő tárgyak, polcok összeborultak.

A NetBlocks internetfigyelő csoport szerint a sziget egész területéről áram- és internetkimaradásokról érkeztek jelentések. A szerdai földrengés helyi idő szerint 07:58-kor következett be 15,5 kilométer mélyen, és több 4-es vagy annál nagyobb erősségű utórengést váltott ki. A földrengés epicentruma a tajvani Hualien várostól mintegy 18 kilométerre délre található – közölte az amerikai földtani intézet.

A szomszédos Japánban a hatóságok korábban arra figyelmeztettek, hogy az akár 3 méteres cunamihullámok elérhetik a délnyugati partvidék nagy területeit. A Fülöp-szigeteki szeizmológiai ügynökség nem sokkal a rengés után cunamiriadót is kiadott, és arra szólította fel a lakosokat, hogy evakuálják magukat magasabb területekre – ezt később visszavonta. A Csendes-óceáni Cunami Figyelmeztető Központ a rengés után két órával azt közölte, hogy a szökőárveszély „már elmúlt”. A kínai állami média szerint Kína délkeleti részén, Fujian tartományban is éreztek rengéseket.