Tesla terepszemle Indiában egy új gyár építéséhez

A Tesla csapatot küld Indiába, hogy felmérje a lehetséges helyszíneket egy új elektromosautó-gyár számára, amelynek értéke 2-3 milliárd dollár lehet, és az ország autóipari központjaiban kerülhet megvalósításra.

A Financial Times információi szerint a Tesla tervei szerint ebben a hónapban érkezik a csapat, hogy helyszíni szemlét tartson. A vállalat Maharashtra, Gujarat és Tamil Nadu államokban tervez felméréseket végezni, mivel ezek rendelkeznek már meglévő autóipari infrastruktúrával és kikötőkkel, amelyek elősegíthetik az autók exportját. Emellett Haryana állam is felmerült mint lehetséges helyszín, köszönhetően annak Újdelhihez való közelségének.

A lépés azután következik be, hogy Indiában csökkentették az importált elektromos autókra kivetett vámokat azoknak a cégeknek, amelyek három éven belül helyben kezdenek gyártani. A Tesla korábban ezt a vámcsökkentést jelölte meg beruházásának előfeltételéül.

Egy esetleges Tesla-beruházás jelentős politikai és gazdasági hatással bírna az országra, különösen Narendra Modi miniszterelnök számára, aki üzleti és munkahelyteremtési kezdeményezéseket támogat. Modi korábban bíztatta Elon Muskot a beruházásra, amire Musk pozitívan reagált.

A tervek szerint az új gyárban egy 30 000 dolláros árú modellt gyártanának, amelyet nem csak Indiában, hanem Délkelet-Ázsiában, az Öböl-menti országokban, Afrikában és Európa déli és keleti részeiben is piacra dobnának.

A Tesla globális terjeszkedése keretében Mexikóban is épít egy gyárat, amely 2026-ban nyitja meg kapuit. Az indiai beruházás esetén a vállalat 2-3 milliárd dollár befektetését tervezi kezdetben, amit további milliárdok követhetnének a beszállítók részéről. A teljes kapacitás elérésekor akár évi 500 ezer autót is gyárthatnának.

A Tesla jelenlegi legnagyobb riválisának számító BYD már javaslatot nyújtott be egy indiai üzem építésére egy helyi céggel partnerségben. Továbbá vietnami és kínai vállalatok is terveznek beruházásokat az indiai elektromos járművek piacán.