Javaslat: Trump nevét viselje a Washington Dulles repülőtér

Az amerikai Kongresszus republikánus képviselői törvényjavaslatot nyújtottak be, mely szerint a Washington Dulles nemzetközi repülőtér nevét Donald Trump korábbi elnök nevére kellene változtatni, de a javaslatnak csekély az esélye, hogy törvényerőre emelkedjen.

Guy Reschenthaler, pennsylvaniai republikánus képviselő szerint Donald Trump a szabadság, a jólét és az erő szimbóluma, és állítása szerint Amerika sosem volt nagyszerűbb, mint az ő elnöksége alatt. A javaslatot ő terjesztette elő a képviselőháznak, de a volt elnök még nem nyilatkozott az ügyben.

A demokraták többségben vannak a szenátusban, és Joe Biden demokrata elnök van hatalmon, így a javaslatnak alig van esélye, hogy törvényi erőre emelkedjen. Ezenkívül nem is egyértelmű, hogy a republikánus képviselők egységesen támogatnák-e a tervezetet.

A demokraták gyorsan reagáltak a javaslatra. Don Beyer, virginiai képviselő szerint a Dulles repülőteret sosem fogják átnevezni Trumpra, és az ilyen javaslatok célja csupán a "Kedves Vezető" tetszésének elnyerése. Gerry Connolly, a repülőteret részben magába foglaló körzet képviselője pedig azt javasolta, hogy ha a republikánusok valamiről el akarnak nevezni valamit Trump után, akkor inkább egy szövetségi börtönt keressenek, utalva arra, hogy Trump ellen több büntetőeljárás is folyamatban van, és az első büntetőperének tárgyalása április 15-én fog kezdődni New Yorkban.

A Washington Dulles nemzetközi repülőtér Virginia államban helyezkedik el, és John Foster Dulles, Dwight Eisenhower republikánus elnök külügyminisztere után kapta a nevét, aki 1953 és 1959 között töltötte be ezt a pozíciót.

Hillary Clinton, volt amerikai külügyminiszter és a Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltje, Jimmy Fallon talkshowjának hétfő esti adásában azt tanácsolta azoknak a szavazóknak, akik elégedetlenek Joe Biden demokrata elnök és republikánus elődje, Donald Trump újbóli összecsapásával, hogy tegyék túl magukat rajta, mivel "Ez a két opció van." Clinton szerint Biden "öreg, hatékony és együttérző, van szíve, és tényleg törődik az emberekkel", míg Trumpot "öregnek" és 91 pontban vádolt bűncselekménnyel jellemezte, bár a vádpontok száma közben 88-ra csökkent.

A Trump Media részvényeinek értéke jelentős csökkenést szenvedett, amikor kiderült, hogy a cég tavaly majdnem csődbe jutott, ami Donald Trump számára nem csak anyagi, hanem presztízsveszteséget is jelentett. A részvények ára azért szaladt fel korábban, mert sokan bíztak abban, hogy Trump ismét az Egyesült Államok elnöke lesz. A Trump Media, melynek 54 százalékban Trump a tulajdonosa, még mindig 6,6 milliárd dollárt ér, annak ellenére, hogy a cég tavalyi forgalma mindössze 4,1 millió dollár volt. A részvények értékének és a cég piaci teljesítményének közötti összefüggés hiánya azt mutatja, hogy a tőzsdén nem a profik, hanem Trump lelkes támogatói vásárolják a részvényeket, akik így segítik az elnökjelöltet.