Vlagyimir Putyin a terrortámadás megrendelőinek nyomában

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy a hatóságok minden szükséges lépést megtesznek annak érdekében, hogy azonosítsák és kézre kerítsék a március 22-i terrortámadás megrendelőit.

Március 22-én este a Crocus City Hall kulturális központ elleni támadásban 144 ember vesztette életét, és 551-en sérültek meg. A krasznogorszki eseményért négy tádzsik állampolgárt vádolnak, és összesen tíz gyanúsított van előzetes letartóztatásban. Az Iszlám Állam szélsőséges dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget a koncertterem elleni támadásért.

Vlagyimir Putyin a Belügyminisztérium kibővített ülésén beszélt arról, hogy a nyomozás során nem csak az elkövetők kézre kerítése a cél, hanem a teljes láncszem, beleértve a megrendelők azonosítását is. Az orosz államfő ígéretet tett arra, hogy a hatóságok eljutnak a támadás megrendelőihez.

Az orosz elnök emellett utasítást adott az ország migrációs politikájának átalakítására. A belügyminisztériumot és a többi rendvédelmi szervet arra kérte, hogy a kormánnyal és az elnöki adminisztrációval együttműködve dolgozzák ki részletesen a migrációs kérdéseket.

Putyin felháborodását fejezte ki amiatt, hogy egyesek könnyedén bejuthatnak Oroszországba, munkavállalói engedélyt szerezhetnek anélkül, hogy alapszintű orosz nyelvtudással rendelkeznének. Az elnök szerint szükség van modern, digitális, elektronikus, biometrikus adatbázisokra, mivel a jelenlegi rendszerek nem elegendőek.