Petro Porosenko újra elindul az ukrajnai elnökválasztáson

Petro Porosenko, Ukrajna korábbi elnöke, bejelentette, hogy kész újra elindulni az elnökválasztáson, de ezt csak az Oroszországgal folytatott háború lezárultát követően tervezi megtenni.

Petro Porosenko, aki 2014 és 2019 között töltötte be Ukrajna elnöki posztját, az Al Jazeera hírportálnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy részt kíván venni a következő választásokon, de hangsúlyozta, hogy először győzelmet kell elérniük az oroszok ellen. A Sky News információi szerint Porosenko győzelem nélkül értelmetlennek tartja a választási részvételt.

Az ukrán választási ciklus alapján idén került volna sor az elnökválasztásra, de a jelenlegi hadiállapot ezt megakadályozza. Volodimir Zelenszkij, az aktuális elnök, korábban úgy nyilatkozott, hogy a választások megtartása háborús körülmények között veszélyes és értelmetlen lenne.

Porosenko 2019-es veresége után is aktív maradt a politikában. Zelenszkij támogatói azonban oroszbarátnak tartják, annak ellenére, hogy Porosenko többször is támogatta az ukrán területvédelmi erőket pénzzel és felszereléssel, és kiállt amellett, hogy Ukrajna nem kerülhet Putyin kezére. Az orosz invázió alatt az ukrán hatóságok kétszer is megtiltották neki, hogy külföldre utazzon, orosz kapcsolatokra hivatkozva.