NATO trükközne Trump kijátszására - Ukrajna támogatása új módszerrel

A NATO külügyminiszterei összegyűltek Brüsszelben, hogy megvitassák az Ukrajnának szánt fegyverszállítások koordinálásának átvételét az Egyesült Államoktól és egy 100 milliárd dolláros alap létrehozását Ukrajna számára.

A brüsszeli találkozón a miniszterek azon dolgoztak, hogy a fegyverszállítások koordinálását átvegyék az Egyesült Államoktól, amelyet eddig a Ramstein-formátumon keresztül végeztek. Ez a lépés biztosítaná, hogy Ukrajna továbbra is hozzáférjen jelentős mennyiségű fegyverhez, még ha Donald Trump ismét az Egyesült Államok elnökévé válna.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára egy olyan javaslatot tett, amely egy öt évre szóló, 100 milliárd dolláros alapot hozna létre Ukrajna számára. Az alap célja, hogy a NATO által nyújtott támogatást megvédje a politikai változásoktól.

A NATO tisztviselői aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Trump visszatérhet az elnöki székbe, és ez esetben leállíthatná az Ukrajnának nyújtott segítséget, vagy akár területi engedményeket is kikényszeríthetne Kijevtől. Ezek a félelmek Trump korábbi nyilatkozataira alapulnak, melyek szerint ő gyorsan véget vethetne a konfliktusnak, valamint arra, hogy a Republikánus Párt a Kongresszusban hónapok óta hátráltatja az Ukrajnának szánt támogatás elfogadását.

A NATO-vezetők a washingtoni csúcstalálkozón, júliusban hozzák majd meg a döntést az Ukrajna-alapról.