A kormány három lépéssel könnyíti meg a külföldiek magyarországi cégalapítását

A magyar kormány három adminisztratív lépéssel segíti elő, hogy a külföldi és harmadik országbeli befektetők egyszerűbben és gyorsabban alapíthassanak céget Magyarországon.

A Nemzetgazdasági Minisztériumot a kormány arra kérte, hogy az Igazságügyi Minisztérium és a Pénzügyminisztérium bevonásával vizsgálja meg, mely tényezők nehezítik a külföldi befektetők magyarországi cégalapítását. A felmérés eredményeképpen kiderült, hogy a nyelvi akadályok miatt a külföldi befektetők csak korlátozottan tudják kihasználni az egy napos cégalapítás lehetőségét, mivel ez jelenleg csak magyar nyelvű szerződésminta alapján lehetséges. Általánosságban egy vállalkozás bejegyzése nagyjából 15 napot vesz igénybe.

A kormány által meghatározott három főbb lépés a következők:

  1. Az angol nyelvű szerződésminták közzétételével a külföldi befektetők számára is elérhetővé válik az egy napos cégalapítás lehetősége.
  2. Egy egységes, angol nyelvű tájékoztatót is közzétesznek, amely a külföldi okiratok elfogadhatóságáról és felhasználhatóságáról szól, ezáltal csökkentve az adminisztratív terheket.
  3. A cégbejegyzési eljárásban a könyvelés pénznemének és az alapítói vagyon összegének meghatározására eddig csak forintban volt lehetőség (a kft. kivételével), de a jövőben minden cégforma esetében szabadon választhatóvá válik a devizanem, így segítve az induló vállalkozásokat. A pénznem váltásából származó többletteher megszüntetése érdekében, a bevétel pénzneméhez (forint/euró/dollár) igazodva, elérhetővé válik az egyszerűsített cégbejegyzési eljárásban is a devizanem szabad megválasztása az alapításhoz használható szerződésmintákban.

A tárca közleménye szerint a vonatkozó rendeletek és jogszabály-módosítások kidolgozása folyamatban van. A kormány reményei szerint az adminisztratív terhek csökkentése és az eljárások egyszerűsítése hozzájárul a versenyképesség növeléséhez és egy vonzóbb üzleti környezet kialakításához. Az inflációs robbanás után 2024-ben a kormány elsődleges célja a gazdasági növekedés újraindítása és a teljesítmény magasabb szintre emelése. A Nemzetgazdasági Minisztérium várakozása szerint az adminisztrációs terhek csökkentése, az eljárások könnyítése jelentős mértékben járul hozzá a versenyképesség fokozásához, a vonzó üzleti környezet további megerősítéséhez.