Lakásépítés és kiadás: Magyarországon vagy külföldön?

Magyarországon és a közép-európai régióban egyre több a magánkollégium és a közösségi társasház, de a szabályozási környezet bonyolultsága miatt mégis kevés az ilyen típusú fejlesztés. A Taylor Wessing ügyvédi iroda elemzése szerint a befektetőknek alaposan meg kell ismerniük az egyes országok jogi és adózási kereteit.

A magánkollégiumok és a közösségi társasházak piaca Nyugat-Európában jelentős fejlődésen ment keresztül, és ez a tendencia már a közép-európai régióban is megfigyelhető, bár itt még csak kis számban találhatóak ilyen fejlesztések. Ezek az ingatlanok a diákok és a fiatal munkavállalók számára kínálnak hosszú távú lakhatási lehetőséget, ahol saját szobájuk lehet, miközben részesei egy közösségnek is.

Magyarországon a diákszállások építéséhez szükséges engedélyek megszerzése nem különbözik a szokásos lakóépületekétől, azonban a működési engedélyek terén nincsenek specifikus szabályok a diákszállásokra. A magánfejlesztőknek alternatív megoldásokhoz kell nyúlniuk, mint például a bérleti szerződés vagy a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás. Adózási szempontból a nonprofit kollégiumi szolgáltatások áfa-mentesek, míg a kereskedelmi célú szálláskiadásra 5%-os, a lakhatási jellegű bérbeadásra pedig 27%-os áfakulcs vonatkozik.

Ausztriában a diákszállások építéséhez külön engedély szükséges, és Bécsben további követelményeknek is eleget kell tenni. Csehországban az általános építési engedélyezési szabályok érvényesek, és az üzemeltetési engedély csak a rövid távú kiadás esetén kötelező. Lengyelországban a magántulajdonban lévő kollégiumok is ismert fogalom, míg Szlovákiában a jelenlegi építési törvény reformja folyamatban van.

Adózás terén Ausztriában a diákotthontörvény szerinti szerződésekre és a lakáscélú bérbeadásra 10%-os kedvezményes áfakulcsot alkalmaznak. Csehországban és Szlovákiában a szálláshely-szolgáltatásokra 10%-os áfakulcs érvényes, míg Lengyelországban az egyetemek és az egyetemekkel szerződött szolgáltatók által nyújtott kollégiumi szolgáltatások áfa-mentesek.

Dr. Ódor Dániel, a Taylor Wessing partnere és ingatlanjogi csapatának vezetője szerint a befektetőknek és fejlesztőknek fontos az egyes országok jogi kereteinek árnyalt megértése.