Kínai rendőrök Magyarországon: a Szuveneritásvédelmi Hivatal reagálása

A Szuveneritásvédelmi Hivatal szerint nem jelent problémát, hogy kínai rendőrök jelenlétére kerül sor Magyarországon, különösen a turisztikai csúcsidőszakokban és nagyobb események idején. A hivatal válasza a Demokratikus Koalíció (DK) megkeresésére érkezett, miután nyilvánosságra került, hogy kínai rendőrök is részt vehetnek a magyarországi járőrszolgálatban.

A Szuveneritásvédelmi Hivatal szerint a kínai rendőrök magyarországi segítségnyújtása a Kínából érkező turisták növekvő száma miatt vált szükségessé. A DK azonban úgy véli, hogy a kínai rendőrök magyarországi állomásoztatása sérti az ország szuverenitását.

A hivatali válaszban megismétlődtek a Belügyminisztérium korábbi, a Telexnek küldött álláspontjai, amelyek szerint a magyar és kínai rendőrök közös járőrszolgálata elősegíti a két ország állampolgárai és hatóságai közötti kommunikációt, valamint javítja a belbiztonságot és a közrendet.

A kínai rendőrök magyarországi tevékenysége kapcsán Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője tett bejelentést a Szuveneritásvédelmi Hivatalnál, kifogásolva, hogy a Fidesz csak a nyugati szövetségi rendszer esetében érzékeny a magyar szuverenitásra, míg a keleti diktatúrák kéréseit készséggel teljesíti.

Pintér Sándor belügyminiszter február közepén állapodott meg a kínai közbiztonsági miniszterrel a kínai rendőrök magyarországi alkalmazásáról. A megállapodás kritikusai attól tartanak, hogy Kína a rendőrök segítségével ellenőrizheti állampolgárait Magyarországon is, figyelembe véve, hogy a Kínai Kommunista Párt világszerte kémkedik polgárai után, és a Safeguard Defenders emberi jogi szervezet szerint Kína illegális rendőrőrsök nemzetközi hálózatát működteti.