Kína hadgyakorlatokat tart a mianmari határ közelében

Kína éleslövészeti gyakorlatokat hajt végre a mianmari határ közelében, hogy nyomást gyakoroljon a helyi fegyveres erőkre a januári tűzszünet betartására, és készen áll a határ stabilitásának védelmére.

A Népi Felszabadító Hadsereg Déli Hadszíntér Parancsnoksága (PLA - STC) két napig tartó gyakorlatokat vezet, amelyek során gyors bevetéseket, precíziós csapásokat és egyéb műveleteket hajtanak végre. Tien Csünli ezredes, a parancsnokság szóvivője hangsúlyozta, hogy a kínai egységek készen állnak a keleti nagyhatalom szuverenitásának, a határ stabilitásának és a kínai lakosság életének és biztonságának védelmére. Mianmarban az etnikai csoportok és a hadsereg közötti összecsapások október óta többször is előfordultak, különösen a Kína északi határvidékéhez közeli területeken. Ennek ellenére januárban tűzszünet jött létre három etnikai csoport és a hadsereg között, amelyet Peking közvetített a kínai Kunming városában.

A folytatódó harcok veszélyt jelentenek a konfliktus határon túli terjedésére, ezért Kína legújabb hadgyakorlatait figyelmeztetésként értelmezik, amely arra szólítja fel a feleket, hogy tartsák be a tűzszünetet.

Teng Hszi-csün, Kína ázsiai ügyekért felelős különmegbízottja, a békéről tárgyalásokat folytatott Min Aung Hlaing tábornokkal Mianmarban.

A PLA - STC már 2023 novemberében is végrehajtott hasonló gyakorlatokat ezen a területen, amelyek során a haderő mozgékonyságát és határzárási képességét tesztelték. Ezenkívül a kínai hadiflotta három hajója a mianmari Jangonba látogatott, hogy közös gyakorlatot tartson és tapasztalatot cseréljen a mianmari haditengerészettel.