Haiti káoszában egy bandavezér, akit nem a csirkesütögetésről neveztek el

Haiti politikai válságának egyik főszereplője Jimmy „Barbecue” Chérizier, az ország egyik legbefolyásosabb bandavezére, aki több bűnszervezet szövetségét irányítja. Korábbi kommandósként eltöltött időszakát követően, egy brutális mészárlásban való állítólagos részvétel miatt kirúgták a rendőrségtől, és most a társadalmi igazságosság bajnokaként aposztrofálja magát.

A haiti politikai káoszban kulcsszerepet játszik Jimmy „Barbecue” Chérizier, aki több bűnszervezet szövetségét vezeti, és aki korábban kommandós volt, de egy 71 életet követelő mészárlásban való állítólagos részvétel miatt 2018-ban kirúgták. Chérizier a társadalmi igazságosság bajnokának tartja magát, és olyan történelmi alakokat tisztel, mint Malcolm X és Martin Luther King, míg telefonos háttérképe Che Guevara volt.

Ariel Henry miniszterelnök március 12-én lemondott, miután a bűnbandák átvették az ellenőrzést a nemzetközi repülőtér felett, és megtámadták az egyik börtönt, hogy több ezer rabnak segítsenek megszökni. A bandák létrehozták az Elnöki Átmeneti Tanácsot is, hogy kidolgozzanak egy tervet Haiti demokratikus helyreállítására.

Haiti történelme során több katonai diktatúrát és puccsot élt meg, és a természeti katasztrófák is sújtották az országot, amely így a világ egyik legszegényebb államává vált. Az amerikaiak 1915-ben és 1994-ben is megszállták az országot, és az ENSZ békefenntartói 2004-ben érkeztek, de 2017-ben távoztak, miután kolerajárvány tört ki. A 2010-es földrengés és a világjárvány tovább rontották a helyzetet, és a 2021-es földrengés is további pusztítást okozott.

Chérizier becenevét állítása szerint anyja által árult sült csirke után kapta, bár vannak, akik szerint az áldozatai elégetése miatt ragadt rá ez a név. A G9 nevű erőteljes szövetség megalakítása után vált a haiti bandák egyik legfontosabb vezetőjévé. Az Economist szerint közel állt a meggyilkolt Moïse volt elnökhöz, és jelentős politikai hasznot húzott annak halálából.

Chérizier a miniszterelnök elleni bandalázadás fő arcává vált, és több külföldi újságírót is fogadott, hogy igazolja az erőszakot, amivel állítása szerint az éhező szegényeket akarja megmenteni. Az Egyesült Államok és az ENSZ is szankciókat vetett ki rá az emberi jogok megsértése miatt.

Elemzők szerint nem valószínű, hogy Chérizier vezetné Haitit, de hatalmával és befolyásával jelentős hatással lesz az ország jövőjére. A Chatham House munkatársa szerint Chérizier ki tudta használni a politikai osztály iránti bizalmatlanságot, és a válság idején új vezetők jelennek meg, akik közül ő is egy lehet.

(via Washington Post, Guardian, Economist, New Yorker)