Elhunyt a világ legidősebb férfija, Juan Vicente Pérez

Alig egy hónappal 115. születésnapja előtt, 2024. április másodikán elhunyt a világ legidősebb férfija, Juan Vicente Pérez.

A Guinness World Records tájékoztatása szerint Juan Vicente Pérez a következő hónapban töltötte volna be 115. életévét. 2022. január 18-án, a spanyol Saturnino de la Fuente García halálát követően vált az igazoltan is legidősebb élő emberré.

Juan hosszú életét annak tulajdonította, hogy „keményen dolgozik, ünnepnapokon pihen, korán lefekszik, minden nap megiszik egy pohár aguardiente-t (spanyol rövidital), és szereti Istent, akit mindig a szívében hordoz”. Hatvan évig volt Ediofina del Rosario García férje, egészen a nő 1997-ben bekövetkezett haláláig, és tizenegy gyermekük született, hat fiú és öt lány. A család később negyvenkét unokával, tizennyolc dédunokával és tizenkét ükunokával bővült.

Juan Vicente Pérez 1909. május 27-én született, és élete során számos jelentős történelmi esemény szemtanúja volt, többek között mindkét világháborút, a televízió feltalálását, az ember leszállását a Holdra, valamint a koronavírus-járványt is túlélte.

Halálhírét Freddy Bernal, a venezuelai Táchira kormányzója erősítette meg, aki mély szomorúsággal és fájdalommal búcsúzott tőle, mint a tachirai férfiak archetípusától, aki szerény, szorgalmas és békés volt, és aki lelkesedett a családért és a hagyományokért. Nicolas Maduro venezuelai elnök is lerótta kegyeletét, és azt írta: „Juan Vicente Perez Mora 114 évesen átlépett az örökkévalóságba. El Cobre városából ő adta a világ legidősebb emberének Guinness-rekorderi címét. Ölelésemet és részvétemet küldöm a családjának és El Cobre, Tachira állam minden lakosának”.

Hivatalosan a következő legidősebb élő ember a 112 éves japán Gisaburo Sonobe lesz, már csak a családja megerősítésére várnak.