Békejobbot nyújtana Orbán Viktornak Donald Tusk

Donald Tusk, a lengyel kormányfő, sajtótájékoztatón kifejtette, hogy szándékában áll szorosabbra fűzni az együttműködést a Visegrádi Négyek (V4) többi kormányfőjével, beleértve Orbán Viktort is.

Donald Tusk nemrégiben adott egy nagyinterjút, amelyben többek között Orbán Viktorról is szó esett. A lengyel Wprost hírportál szerint Tusk emlékeztetett arra, hogy első miniszterelnöksége alatt, 2008 és 2009 között már figyelmeztetett a külföldi kollégákat az Oroszországból eredő veszélyekre, de akkoriban senki sem vette komolyan a figyelmeztetéseit, és ruszofóbnak bélyegezték lengyel származása miatt.

A lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy Európa biztonsága érdekében kulcsfontosságú a Franciaországgal és Németországgal való együttműködés javítása, és hozzátette, hogy a V4-ek többi kormányfőjével is hasonlóan kíván eljárni. Amikor konkrétan Orbán Viktorral való kapcsolatjavításról kérdezték, Tusk kijelentette, hogy van néhány érv, amellyel meggyőzheti a magyar miniszterelnököt, hogy jobban együttműködjön Ukrajna támogatásában.

Donald Tusk, aki hosszú évek óta számít Orbán Viktor ellenfelének az uniós politikában, nemrégiben Szijjártó Péteren keresztül kritizálta a magyar kormány oroszokkal való tárgyalásait. Emellett a V4-ek február végi ülésén állítólag heves szóváltásba is keveredett Orbán Viktorral.