Ausztria felkészült a német kannabisz-legalizálásra

Ausztria megerősíti a határmenti ellenőrzéseket válaszul a Németországban életbe lépett drogliberalizációs törvényre, nem tervez hasonló lépéseket, és a drogkereskedelmet is meg akarja akadályozni az osztrák–német határon.

Ausztria nem kívánja követni Németország példáját a kannabisz legalizálását illetően, ehelyett növeli a határmenti ellenőrzések számát a német drogliberalizációra reagálva. A belügyminisztérium bejelentése szerint a függőséget okozó szerekkel és a kábítószer hatása alatt vezető személyekkel szembeni fellépés érdekében civilruhás rendőröket és regionális közlekedési hatóságok szakembereit vezénylik ki.

Az osztrák belügyminisztérium tájékoztatása alapján az intézkedések célja, hogy megakadályozzák a drogkereskedelmet az osztrák–német határon, és kivonják a forgalomból azokat, akik a kábítószer hatása alatt állnak. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter kiemelte, hogy a fokozott ellenőrzések, különösen a Németországgal határos tartományokban, az összes úthasználó védelmét szolgálják.

A németországi új drogtörvény lehetővé teszi minden 18. évét betöltött német lakos számára, hogy legfeljebb 25 gramm marihuánát birtokoljon, valamint három kannabisznövényt neveljen rekreációs célból, és július 1-jétől lehetőséget ad arra, hogy a felnőttek kannabisztermelő nonprofit szervezetekhez csatlakozzanak marihuána vásárlása céljából. Az osztrák hatóságok azonban nem terveznek hasonló lépéseket, és az ellenőrzések fokozásával próbálják megakadályozni a kábítószer átjutását a határon.