Az amerikai választók alapvető értékekben egyetértenek, mégis megosztottak

Az AP által ismertetett új kutatás szerint az amerikaiak többsége egyetért abban, hogy mit jelent amerikainak lenni, annak ellenére, hogy az ország politikai törésvonalai mélyek. Az amerikai demokrácia állapotával kapcsolatban azonban a választók pesszimistábbak, és egy kutató szerint ez részben annak tudható be, hogy a politikai vezetők szélsőséges nézetei nem tükrözik a mérsékelt többség álláspontját.

Tízből kilenc amerikai felnőtt számára a szavazati jog, a törvény előtti egyenlő védelem és a magánélethez való jog kiemelten fontos az Egyesült Államok nemzeti identitásához, míg a vallásszabadság és a békés gyülekezési jog több mint 80 százalékuk számára fontos, és 77 százalékuk a sajtószabadságot is ide sorolja. A jó munkahely megszerzésének lehetősége és a demokratikusan választott kormányzat fontosságát is nyolc, illetve háromnegyedük emeli ki.

A republikánusok és demokraták között csak apró eltérések vannak az alapvető értékekben, kivéve a fegyverviselési jogot, amit a republikánusok nagyobb arányban tekintenek az identitás részének, míg országosan az amerikaiak 54 százaléka ért egyet ezzel. A bevándorlás kérdésében viszont nagyobb a megosztottság: a republikánusok 71 százaléka, míg a demokraták csak 38 százaléka tekinti az ország identitásának részének. A demokraták kevésbé tartják fontosnak az amerikai identitás szempontjából a keresztény kulturális gyökereket, ellentétben a republikánusok 58 százalékával.

Az amerikai demokrácia állapotát illetően a választók pesszimisták: csak egyharmaduk szerint működik jól, míg a felük rosszul működő demokráciának látja az országot, és 14 százalék egyáltalán nem tartja demokratikusnak. Lilliana Mason, a Johns Hopkins Egyetem politológusa szerint ez részben annak köszönhető, hogy a vezetők nem tükrözik a választókat, és polarizáltabban viselkednek, mint azok. Hozzátette, hogy az amerikaiak többsége mérsékelt, de felhergelték őket, hogy gyűlöljék a másik párt tagjait kulturális, faji és vallási különbségek miatt.

A Pew Research Center kutatása szerint a demokrata és republikánus szavazók egyre negatívabban látják a másik párt tagjait, és azok aránya is rekordmagas, 27 százalék, akik mindkét pártot elutasítják. A Gallup adatai szerint az amerikaiak 28 százaléka demokrata, ami két százalékkal kevesebb, mint a republikánusok aránya, és 41 százalékuk függetlenként határozza meg magát 2024 márciusában.