Hihetetlenül magas gyorshajtási bírság az Egyesült Államokban

Egy amerikai autóvezető szédületes összegű, 542 millió 330 ezer forintnak (1 millió 480 ezer dollárnak) megfelelő gyorshajtási bírságot kapott, ami még a tapasztalt ügyvédjét is meglepte.

Az eset Georgia államban történt, ahol a sofőr 55 mérföld/óra helyett 90 mérföld/órával hajtott, ami 145 km/órának felel meg. A bírságolási értesítőn szereplő összeg azonban sokkolta Connort, aki azonnal jogi segítséget kért. Az ügyvédje azt feltételezte, hogy a számlálóiroda tévedett, de a városi hatóság megerősítette, hogy nem történt hiba. A "szupergyorshajtói bírság" esetében a vádlottnak személyesen kell megjelennie a bíróságon, ahol majd meghatározzák a ténylegesen fizetendő összeget. A rendszer automatikusan 999 999,99 dollárt ír be alapösszegként, plusz a további költségeket, amit a bírósági tárgyaláson lehet csökkenteni.

A Georgia állam törvényei szerint a közlekedési szabálysértésekért kiszabható maximális bírság 1000 dollár, ha nem történt személyi vagy vagyoni kár. Az illetékes hatóságok most felülvizsgálják a rendszert, hogy a jövőben elkerüljék az ilyen félreértéseket, mivel nem tudták megmagyarázni, hogyan alakult ki a bírságon szereplő pontos összeg. A 2017 óta alkalmazott rendszer felülvizsgálata során valószínűleg módosításokra kerül sor.