Ma 66 éves Alec Baldwin: ilyen állapotban várja az emberölési ügyének tárgyalását

A többszörös Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színész, Alec Baldwin élete alaposan felborult az utóbbi évek során. A Rust című film forgatásán történt tragédia óta jó néhány meghallgatáson és bírósági ülésen kellett megjelennie, a családja azonban végig erős maradt.

Alec Baldwin kezében 2021 októberében sült el az a bizonyos kellékfegyver, amely halálosan megsebezte Hayna Hutchins operatőrt, valamint súlyos sérülést okozott Joel Souza rendezőnek. A világsztár színészt hosszú hónapokon keresztül rángatták bíróság elé gondatlanságból elkövetett emberölés miatt, majd 2023 áprilisban ejtették ellene a vádakat. Azóta újfent megvádolták őt, ugyanis a kiterjesztett nyomozás során olyan tények kerültek napvilágra, amelyek arra utalnak, hogy a háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színésznek mégiscsak lehetett felelőssége Halyna Hutchins halálában.

Az FBI fegyverszakértője, Lucien Haag a tanúk padján kijelentette, hogy a fegyver csak úgy sülhetett el, hogy azt valaki elsütötte, azaz meghúzta a ravaszt. Baldwin eddig azt állította, hogy a forgatás idején kezébe adott, Colt típusú pisztoly magától sült el, mert a fegyver nem működött rendesen.

A fegyvermester

Hannah Gutierrez-Reed, a Rust című film fegyvermesterét is megvádolták gondatlanságból elkövetett emberölés miatt, továbbá azért is, mert eltüntetett némi kábítószert azon a napon, amikor az operatőr a borzalmas balesetben meghalt. Az ügyészek szerint Gutierrez-Reed a tragédia napján másnapos volt, alkoholt ivott és marihuánát szívott.

Az új-mexikói perben az esküdtek közel három órán át tanácskoztak, mielőtt döntésre jutottak volna. Végül Gutierrez-Reedet bűnösnek találták gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában, míg a bizonyítékok manipulálása alól felmentették. A nőt ezután őrizetbe vették, és elrendelték az előzetes letartóztatását.

A gondatlanságból elkövetett emberölés vádja 18 hónap börtönbüntetéssel és ötezer dolláros pénzbírsággal jár. A bíró nem tűzte ki az ítélethirdetés időpontját, de a Hutchins család ügyvédei elégedettek az esküdtszék ítéletével.

Egy virtuális meghallgatáson a nő védelme érdekében hangoztak el érvek, de a Santa Fe-i bírónő, Mary Marlowe Sommer közölte, hogy nem változtat a döntésen, és Gutierrez-Reed fegyvermester továbbra is őrizetben marad az áprilisi ítélethirdetésig.

Mi van most Alec Baldwinnal?

Az ügy kirobbanása óta Alec Baldwin próbál teljes értékű életet élni, ebben segítségére van családja. Az első házasságából Kim Basingertől egy gyermeke született, a ma már 28 éves Ireland Baldwin. Tíz évvel később, 2012-ben vette feleségül Hilaria Thomast, egy manhattani jógaoktatót, akivel összesen hét közös gyermeket nevelnek. A Daily Mail által nemrég közölt képek szerint azóta is boldogan megvannak együtt.

Baldwin ügyvédje, Alex Spiro új jogi dokumentumokat nyújtott be annak érdekében, hogy az emberölési ügy felmentéssel záruljon. A Santa Fe megyei ügyészség manipulálta az esküdtszéki eljárást, hét elfogult tanút hallgattak meg, közülük hárman az ügyészi hivatal alkalmazásában álltak, ketten a Santa Fe-i seriff hivatalából, egy pedig egy polgári peres ügyben perelte a színészt.

Az FBI megvizsgálta azt a pisztolyt, amelyet a Halyna Hutchins halálát okozó jelenetnél használtak, és a tesztek kimutatták, hogy a pisztoly valóban elsült a ravasz meghúzása nélkül, amikor teljesen meg volt töltve, ahogyan a tragédia napján is.

Baldwin július 9-től áll majd bíróság elé, miután gondatlan emberölésért vádat emeltek ellene. Hasonlóan Gutierrez-Reedhez, a filmsztár is 18 hónapos börtönbüntetés kaphat.