Legutóbbi vagyonbevallása szerint Orbán Viktor továbbra is fele részben tulajdonosa a 2002-ben megvásárolt budai családi házának. A Privátbankár számításai szerint hihetetlenül jó üzlet volt anno megvenni ezt az akkor még 183 négyzetméteres ingatlant: most ugyanis, 233 négyzetméterre kibővítve legalább hatszor annyit ér, mint akkor.

A gazdasági portál a KSH által nyilvánosságra hozott, utcára lebontott forgalmi adatokat vizsgálta meg. Egyrészt a miniszterelnök utcáját (XII. kerület, Cinege út), illetve a szorosan vett környezetében lévő utcák és utak adásvételi adatait vette górcső alá.

A Cinege úton 2002-ben regisztrált 344 ezer forintos átlagos négyzetméterárat figyelembe véve a vételár 63 millió forint körül lehetett. Jelenleg 1,2-2,5 millió forintnál tart a közvetlen környék, így 233 négyzetméteres hasznos alapterülettel és 1,7 millió forintos átlagárral számolva a miniszterelnök ingatlana mintegy 400 millió forintot érhet.
Kiderült az is, hogy a szomszédos környék átlagáraihoz képest is magasabb a kormányfő utcájának értéke a lezajlott tranzakciók alapján.

Bár több fontos részletről nem tudni az 1544 négyzetméteres telken fekvő miniszterelnöki ingatlan értékének még pontosabb meghatározáshoz, iránymutató lehet az is, hogy történt-e korszerűsítés vagy átalakítás az eltelt 22 évben a házon. Márpedig bővítést biztosan végrehajtottak, hiszen Orbán vagyonbevallásaiban az évek során 183-ról 233 négyzetméterre+21 négyzetméteres pincére változott a méret (a pince nem tartozik a hasznos alapterületbe) – fűzte hozzá a Privátbankár ingatlanszakértője.


Fotó: Facebook / Orbán Viktor