134 ország és régió közül csak hét – Ausztrália, Észtország, Finnország, Grenada, Izland, Mauritius és Új-Zéland – ország tartja be a nemzetközi levegőminőségi ajánlásokat az IQAir svájci levegőminőségi szervezet szerint.

A veszélyes mértékű légszennyezést elsősorban a növekvő gazdasági tevékenységek és az erdőtüzek okozzák, írja a Guardian nyomán a Telex.

A legszennyezettebb ország Pakisztán, ahol a vizsgált PM2,5-szint több mint 14-szerese a WHO-szabványnak, de súlyos a helyzet Indiában, Tádzsikisztánban és Burkina Fasóban is.

Viszont a gazdag és gyorsan fejlődő országokban sem mértek kielégítő értékeket: Kanada, amelyet sokáig a nyugati világ legtisztább levegőjű országának tartottak, szintén rossz értékeket mutatott, köszönhetően a térségben pusztító rekordméretű erdőtüzeknek. Kínában az elmúlt években ugyan javulni kezdett a levegőminőség, de a gazdaság Covid-járvány utáni magasabb fokozatra kapcsolása után a PM2,5-szint újra 6,5 százalékkal emelkedett.

A PM2,5, amit gyakran szállópornak is neveznek, mikroszkopikus méretű szilárd vagy folyékony részecskékből áll, amelyek vagy közvetlenül a levegőbe kerülnek, vagy a légkörben egyesülő szennyező anyagokból keletkeznek.

A WHO 2021-ben öt mikrogramm/köbméterben állapította meg a biztonságos PM2,5-szintre vonatkozó irányelvét. Ettől a szinttől Európa országainak nagy része elmarad. A légszennyezés becslések szerint évente 7 millió ember halálát okozza világszerte, ami több, mint az AIDS és a malária áldozatai együttvéve.