A zöld és digitális átállásra fordítható számlákat fogadott be az Európai Bizottság, így újabb 30 milliárd forintot hívhat le Magyarország a kohéziós forrásokból – derül ki Varga Mihály bejelentéséből.

Ezúttal 75,2 millió euró (29,8 milliárd forint) előfinanszírozás érkezett a zöld és digitális átállást célzó beruházásainkhoz. Ezeket a pénzeket a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz (KEHOP Plusz) keretében használjuk fel – jelentette be a pénzügyminiszter a Facebookon.

Így a 2021-2027-es kohéziós keretekből lehívott források összege már 1,22 milliárd euróra emelkedett. Mint arról múlt héten írtunk, a teljes magyar 21,7 milliárd eurós magyar felzárkóztatási forrásból egyelőre csak 12,2 milliárd eurót hívhat le a magyar költségvetés miután újabb 2 milliárd eurót oldottak fel a tematikus feltételek teljesítése után.

Így tehát most valamivel több, mint öt százaléknyi kohéziós kifizetésnel járunk a teljes kerethez képest, és tíz százalékát kaptuk meg az elérhető tételeknek.

Varga Mihály ki is emelte, hogy az előlegfizetésekkel a keretlehívás tekintetében Magyarország megelőzi a tagországok többségét, a 11. helyen van a 27 fős mezőnyben. Mint írta, december vége óta már több mint 550 milliárd forintot kapott meg a forrásokból.

Eközben ez a tétel minimálisan kozmetikázza csak a költségvetés helyzetét, ha pénzforgalmi szemlélettel nézzük a büdzsét: februárban már az éves keret kétharmadánál járt a hiány, 1750 milliárd felett volt az adat. Tehát most ennek az 1,7 százalékával felérő utalás érkezik Brüsszelből, de az ESA-szemléletet alapul véve ez sem módosítja az összképet.

Fotó: Pixabay