Három napos tüntetést hirdettek gazdák és méhészek Budapestre, a Parlamenthez, mert szerintük egyre nehezebb talpon maradni a kis- és közepes vállalkozásoknak – írta a Népszava.

Nem kormányt akarunk buktatni, csak azt szeretnénk, ha végre rendbe tennék az agráriumot, mert ha minden így marad, akkor jövőre a gazdák négyötöde tönkremehet

– indokolta Kernbaum Anita lábodi gazdálkodó a lapnak, miért szerveznek tüntetést. A somogyi vállalkozó szerint végső elkeseredésükben demonstrálnak, a hazai gazdák jelentős része mára felélte tartalékait, s átlagos terméssel számolva az idei év is veszteséges lesz számukra.

Sorra mennek tönkre a kis- és középvállalkozások, csak a környékünkön a cégek 10 százaléka ellen indult csődeljárás

– folytatta Kernbaum Anita.

Az alacsony felvásárlási árak mellett – a tiltakozó gazdák szerint – a támogatások kiszámíthatatlansága okoz nehézségeket.

A földalapú támogatást, amit Ausztriában az év végére megkapnak, itthon június végére fizetik ki teljesen, ráadásul, míg máskor időarányosan ilyenkorra a 40-50 százalékot meg szokták kapni, addig az idén 20-25 százalékot kapott az átlag, és akadtak, akik még semmit sem. Enélkül viszont nem tudnak nekikezdeni a tavaszi munkáknak, csak, ha hitelt vesznek fel.

A problémákat viszont senki sem jelzi a hatalomnak a lábodi gazda szerint, a tüntetéssel épp ezért elsődlegesen országos összefogást,

valódi érdekképviseletet szeretnének összehozni, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) ugyanis szerintük semmi haszna.

Felidézte az ukrán gabona behozatala ellen szervezett néhány héttel ezelőtti, záhonyi demonstrációt, melyet a Fidesz-közeli Magosz és a Nemzeti Agrárkamara (NAK) szervezett, ám sokkal inkább kormány melletti kiállásnak bizonyult, mint valódi érdekérvényesítésnek.

A demonstrálók azt is szeretnék elérni, szüntessék meg a kötelező NAK-tagságot, mely sokkal drágább a normál kamarai tagságnál, ám semmit sem kapnak cserébe.

A szombattól hétfőig tervezett tüntetésre a szervezők két helyszínt foglaltak le:

gyülekezőhelyként a Népligetet, illetve a demonstráció valós területeként a pesti alsórakpart Parlament és Lánchíd közötti szakaszát.

A tüntetés érdemi részét, a traktorok belvárosi megjelenését vasárnapra időzítik, hétfőn pedig petíciót akarnak átadni az agrárminiszternek.

Fotó: MTI