Hatósági vizsgálatot indított hivatalos bejelentés alapján a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), miután a Megafon Központ képzéseire jelentkezők adatai nyilvánosságra kerültek. A vizsgálatról a hivatal Czeglédy Csabának megküldött tájékoztatásban nyilatkozott. A politikus január 24-én tett bejelentést az ügyben – írja a Telex.

A médiatréningre jelentkezők között több kormánypárti parlamenti és önkormányzati képviselő munkatársainak vagy Facebook-oldalának kezelőinek neve tűnt fel, de a listán akadt olyan is, aki az idei választásokon készül megmérettetni magát, valamint „egy magas szintű kormánytag felesége” is pályázott.

Adatvédelmi okokból az ő nevüket nem hozta nyilvánosságra a Telex. A Czeglédynek küldött dokumentum szerint a tényállás tisztázása és az incidens körülményeinek feltárása jelenleg folyamatban van, az elbírálásra és döntéshozatalra is a NAIH-2186/2024 ügyszám alatt kerül sor.

Péterfalvi Attila a NAIH elnöke korábban úgy nyilatkozott, adatvédelmi incidensként kell tekinteni az ügyre, azt viszont nem látja aggályosnak, hogy kiderült, fideszes politikusok is vesznek részt a központ képzésein, de a nem közszereplők esetében viszont probléma volt az adatszivárgás. Az ilyen esetekben 72 órán belül kell jelenteni a hatóságnak az esetet, de azt a mai napig nem tudni, hogy a Megafon megtette-e ezt.

A NAIH meghatározza mi számít adatvédelmi incidensnek, a GDPR 4. cikk 12. pontja szerint a biztonság olyan sérülését, amely a továbbított, tárolt vagy más módon kezelt személyes adatok véletlen vagy jogellenes megsemmisítését, elvesztését, megváltoztatását, jogosulatlan közlését vagy az azokhoz való jogosulatlan hozzáférést eredményezi.

Fotó: MTVA/Bizományosi