A 2023/2024-es tanév első félévének végére az iskolaőri programban részt vevő oktatási intézmények, és így az iskolaőrök száma is emelkedett tanévkezdés óta – írta a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányság adatai alapján.

Míg tavaly szeptember 1-jén 544 intézményben összesen 690 iskolaőr teljesített szolgálatot, idén januárban már 729 iskolaőr dolgozott 706 iskolában.

A programban egyébként 803 nevelési-oktatási intézmény vesz részt az idei tanévben, vagyis vannak olyan iskolák, ahol – az ORFK szerint az intézmény megközelíthetősége vagy alkalmas jelentkező hiánya miatt – eddig nem sikerült biztosítani iskolaőrt. A fővárosi és Pest megyei iskolaőrök illetménye bruttó 336 ezer forint, a további megyékben szolgálatot ellátóké pedig bruttó 326 ezer forint.

A tavaly szeptember 1-jétől idén január 22-éig terjedő időszakban összesen 105 esetben kellett intézkedniük az iskolaőröknek. Ez már több mint a fele annak, mint amennyiszer a teljes 2022/2023-as tanévben (199 eset) kellett intézkedniük az iskolaőröknek.  

Az elmúlt 5 hónapban intézkedtek például

  • a tanulók között kirobbant verekedés, garázdaság;
  • kábítószerrel kapcsolatos jogsértések;
  • testi sértés;
  • illetve különböző vagyon elleni cselekmények, főként lopás miatt.
  • Szabálysértési eljárásokat főleg a tanulók által az iskolába vitt szúró- vagy vágóeszközök miatt indítottak,
  • de az év végi időszakban többször pirotechnikai eszközök birtoklása miatt volt szükség intézkedésre.

Az ORFK szerint a gyerekek és a tanárok is bizalommal fordulnak az iskolaőrökhöz. Emlékezetes, hogy tavaly egy ferencvárosi iskolában az iskolaőrre támadt egy anya, akit a bíróság ezért 1 év – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – börtönre ítélt. Az iskolaőr a Büntető törvénykönyv szerint közfeladatot ellátó személy.

Fotó: MTI