A lengyel miniszterelnök Kijevben közölte, hogy nem fogják elfelejteni azokat, akik csendben Vlagyimir Putyint támogatják.

Lengyelország mindent megtesz annak érdekében, hogy növelje Ukrajna győzelmi esélyeit az Oroszországgal folytatott küzdelemben - jelentette ki Donald Tusk, aki hétfőn Kijevbe látogatott. A lengyel kormányfő biztonsági okokból előzetes bejelentés nélkül, vonattal érkezett az ukrán fővárosba, ahol Volodimir Zelenszkij elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel tárgyalt.

A Zelenszkijjel tartott közös sajtókonferencián Tusk úgy fogalmazott:

Lengyelország Ukrajnát alapvetően elvi okokból, de saját biztonságának érdekében is támogatja.
Ukrajnának minden rendelkezésre álló segítséget meg kell adni az Oroszország elleni harcban, hiszen a lengyel nemzet és a lengyel állam biztonsága is kockán forog

– tette hozzá.

Varsó ennek érdekében kész katonai hardvert és felszereléseket gyártani Ukrajna számára, és Kijevvel együtt fogja keresni közös védelmi beruházások finanszírozásának lehetőségét. Szó esett a fegyver- és lőszergyártás terén megvalósítandó közös beruházásokról is. Arról is biztosította az ukrán elnököt, hogy Lengyelország Ukrajna EU-csatlakozási folyamatának minden vonatkozásában igyekszik támogatni Kijevet, hogy annak EU-tagsága „gyorsan ténnyé váljon".

Bár a Magyar Távirati Iroda erről már nem adott hírt, a Tusk-Zelenszkij sajtótájékoztatón Orbán Viktor is szóba került. Az Euractiv tudósítása szerint a lengyel kormányfő nem fogta vissza magát, és azzal vádolta Orbánt, hogy Oroszországot jobban támogatja, mint Ukrajnát.

Azok, akik csendben Putyint támogatják, minden tekintetben elárulják Európát, ezért emlékezni fognak rájuk, és nem bocsátanak meg nekik

– mondta.

Bár Orbán az Európai Tanács decemberi ülésén megvétózta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi segélycsomagot, Tusk biztos benne, hogy találnak megoldást — írta meg a hvg.hu.

A kijelentésre magyar részről Szijjártó Péter válaszolt. A külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben úgy fogalmazott: Tusk a tisztelet teljes hiányáról tett tanúbizonyságot.

Látjuk a lengyel miniszterelnök demokráciafelfogását, ahogy ellenzéki politikusokat börtönöznek be, semmilyen módon nem tolerálják a kormánytól különböző véleményeket. Az EU alapvető értékei közé kell, hogy tartozzon, hogy nem lehet azért szankcionálni valakit, mert más véleménye van egy kérdésről

– mondta a politikus.

Kiemelt fotó: Facebook