Nem ismerte be bűnösségét hétfőn kezdődött büntetőperében a Viking Idun egykori kapitánya, Topal F., akit segítségnyújtás elmulasztásával vádolnak - írja a Magyar Távirati Iroda (MTI).

A hajó annak a Viking Sigyn-nak a testvérhajója, amely 2019 májusában összeütközött a Hableány sétahajóval Budapesten. A balesetben 27-en meghaltak, egy dél-koreai utast pedig továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A tragédia bekövetkeztekor a Viking Idun a Viking Sigyn közvetlen közelében haladt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) tartott tárgyaláson az ukrán hajóskapitányt, Topal F.-t online hallgatta meg a bíróság. A férfit 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával vádolta meg az ügyészség, s felfüggesztett szabadságvesztést kért rá.

Ezt azonban a vádlott nem fogadta el. Saját verzióját ismertetve elmondta, érzékelte, hogy a Viking Sigyn jelentősen lassít, ezért a másik kapitánnyal folytatott egyeztetés után előzni kezdte. Mivel a nagyméretű hajók nem férnek el mindegyik híd alatt, a fedélzet tetején található kormányállásuk behúzható, ilyenkor viszont jelentősen csökken a kormányos látóterülete.

Topal F. szerint a tragédia estéjén a hatalmas mennyiségű csapadék és az erős szél miatt amúgy is rosszak voltak a tájékozódási feltételek, amit tetézve a radarképek is annyira elmosódtak az időjárás miatt, hogy nem lehetett pontos képet alkotni a hajók környezetéről.

Állítja, hogy csak akkor értesült a tragédiáról, amikor később délebbre kikötöttek a Viking Idunnal. Ezt megelőzően, a Margit hídtól északra tett fordulójuk után újra elhaladtak a Viking Sigyn mellett, de ekkor sem tűnt fel neki, hogy baj van.

Ráadásul a rádióforgalmazásban káosz tört ki, mindenki magyarul kezdett beszélni és egyszer sem hangzott el a „mayday” jelzés, amely minden, a közelben tartózkodó hajóst kötelez arra, hogy segítséget nyújtson.

A Hableány tragédiájának okozóját, a Viking Sigyn ugyancsak ukrán kapitányát, Jurij C.-t szeptemberben vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyez­tetése miatt öt és fél éves, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a PKKB, a bíróság a másik vádpontban, a 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásnak bűntettében felmentette.

Fotó: Uszályra emelik a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én a Margit hídnál összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval amely maga alá gyűrte a jóval kisebb hajót. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. MTI/Mónus Márton