Az RTL Híradója számolt be arról, hogy péntek este óta újra áll a kereszt a Nagykovácsi melletti Nagy-Szénás hegyen. A keresztet tavaly augusztusban döntöttek le és gyújtották fel ismeretlenek, Menczer Tamás külügyi államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője azóta folyamatosan újra fel akarta építtetni a ledöntött feszületet, de Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park korábbi igazgatója ezt természetvédelmi okokból ellenezte.

Mint arról a frisshirek.hu is beszámolt, Füri január elseje óta már nem a vezetője a nemzeti parknak, de az agrárminisztérium szerint az ügynek nincs köze a távozásához, hanem az igazgató maga kérte a felmentését egészségügyi okokból.

A keresztet a múlt héten egy Vitéz Zoltán nevű vállalkozó állította vissza a helyére, aki elmondása szerint polgári engedetlenségből kezdett magánakcióba.

Vasárnap Menczer Tamás a Facebook-oldalán adott tájékoztatást az ügyről. Elmondása szerint a keresztet újraállító vállalkozót nem ismeri, az akciójáról nem tudott. „A jó szándékában nem kételkedem, de nekem más az elképzelésem” – tette hozzá.

Menczer szerint a keresztet „méltó, megfelelő körülmények között, nem az éj leple alatt” kell visszaállítani azután, hogy az ehhez vezető folyamatok „a megfelelő szakaszba értek”. Szerinte a kereszt visszaállítása „a közösség nagyobb részének elfogadható, támogatható” cél.
Elfogadhatatlan, hogy Magyarországon bárki, bárhol keresztet égessen. A kereszt semmilyen káros hatással nincs a természetre, eddig sem volt, a jövőben sem lesz

– írta Menczer, utalva Füri András korábbi nemzeti park igazgató érvelésére.

A kereszt tehát jogszerűen és méltó módon visszaállítható. Ezért dolgozom

– zárta sorait az államtitkár.

Fotó: YouTube