Az Oppenheimernek nagy estéje volt, Christopher Nolan először nyert Golden Globe-ot, de a film szereplői közül Cillian Murphy és Robert Downey Jr. is megnyerte kategóriáját.

A Barbie a vártnál kevesebbet nyert, szemben a Szegény párákkal, a Budapesten forgatott film az este nagy nyertese lett.

A sorozatok között A mackó, az Utódlás és a Balhé dominált, az este meglepetését pedig az Egy zuhanás anatómiája és A fiú és a szürke gém győzelme jelentette. Akármilyen hihetetlen, Meryl Streep és Taylor Swift sem nyert Golden Globe-ot.

A díjról szavazó, filmes újságírókból álló szervezet a korábbi botrányok miatt teljesen megújult, sokkal többen és sokkal több országból szavaztak az idei kategóriákra, így benne volt a levegőben, hogy azért lesz meglepetés a győztesek között. Legalább ez a kiszámíthatatlanság hozott némi izgalmat az estébe, mert a köszönőbeszédekben alig akadt emlékezetes mondat, és a színészek is csak maximum finoman utalgattak a Golden Globe-körüli korábbi botrányokra.

Az első komolyabb meglepetésre nem is kellett sokat várni, ugyanis a legjobb női mellékszereplő díját sorozatban nem a toronymagas esélyes Meryl Streep (Gyilkos a házban), hanem Elizabeth Debicki kapta Diana hercegné megformálásáért A koronában.

Ezzel szemben a netflixes Balhé (Beef) tarolására számítani lehetett a minisorozat/antológiasorozat kategóriákban, a két főszereplő, Ali Wong és Steven Yeun el is hozta két legjobb főszereplő díját és maga a sorozat is nyerte a kategóriáját.

Szintén a papírformát hozta a vígjátéksorozatok között (most ne menjünk bele abba, hogy mi alapján számít valami vígjátéknak a Golden Globe-on) A mackó (The Bear) dominanciája. A legjobb vígjátéksorozat mellett a nemrég Calvin Klein-modellként is debütáló Jeremy Allen White hozta el a férfi, Ayo Edebiri pedig a legjobb női főszereplő díját. Utóbbi még

azoknak az asszisztenseknek is megköszönte az elismerést, akik válaszolnak az őrült emailjeire.

A 2023-ban utolsó szezonjával elbúcsúzó Utódlás (Succession) sem maradt újabb adag Golden Globe nélkül, Kieran Culkin elvitte a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést, amire a színpadon azzal reagált, hogy 20 évvel ezelőtti jelölése után nem gondolta volna, hogy esélye lesz erre a díjra.

A legjobb férfi mellékszereplő díját szintén az Utódlás színésze, Matthew Macfadyen kapta, a sorozatbeli feleségét alakító Sarah Snook pedig másodjára is megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe-ot.

Az este végén a sorozat elhozta a fődíjat is, azaz ez lett a legjobb drámasorozat, amelynek showrunnere, Jesse Amstrong szerint keserédes volt a búcsú, de úgy érezték, a negyedik évaddal kell elengedniük a sorozatot.

A Golden Globe sajátossága, hogy külön kategóriákban versenyeznek a drámák és a vígjátékok/musicalek, így a két nagy esélyes filmnek, a Barbie-nak és az Oppenheimernek még egymás ellen sem kellett mérkőznie.

Azt mondták, felismerhetetlenül kifinomult játék volt, ami az én esetemben tudjuk, hogy óriási dicséret

– viccelt önironikusan a színpadon már a díjjal a kezében Robert Downey Jr., aki az Oppenheimerben Lewis Strauss megformálásáért kapta meg a legjobb férfi mellékszereplő díját.

Az Oppenheimer stábjának remek estéje volt, Christopher Nolan először kapta a legjobb rendező Golden Globe-díját, szintén először nyert filmzenéért Ludwig Göransson. Christopher Nolan a köszönőbeszédében arra a pillanatra emlékezett vissza, amikor utoljára ugyanezen a díjátadón egy nehéz helyzetben Heath Ledger helyett kellett átvennie a díjat.

A férfi főszereplők között pedig a nagy esélyesnek tartott Cillian Murphy nyert, ezzel az Oppenheimer elég magabiztosan fordulhat rá az Oscar-gálára is.

Lily Gladstone-nak sikerült történelmet írnia, hiszen a Megfojtott virágokban nyújtott alakításáért megkapta a legjobb női főszereplő díját, amivel ő lett az első őslakos nő, aki ebben a kategóriában nem csak a jelölésig eljutott, de meg is nyerte azt. Gladstone a köszönőbeszédét is blackfeet indián nyelven kezdte el, csak később váltott angolra. Gladstone kapta talán a legnagyobb ovációt az egész este során.

A forgatókönyvek kategóriája nagy meglepetést hozott, itt az elemzők a Barbie győzelmére számítottak, ezzel szemben Justine Trier és férje Arthur Harari munkája, a járvány alatt megírt, szinte végig egy tárgyalóteremben játszódó Egy zuhanás anatómiája nyerte az elismerést.

A Barbie hozta el az egyik új kategória díját, amit lényegében a legnagyobb globális mozis kasszasikernek alapítottak. Ebben a kategóriában olyan filmek versenyezhettek, amelyek legalább 150 millió dolláros bevételt értek el világszerte. A Barbie főszereplője, Margot Robbie elsőként azoknak köszönte meg ezt a díjat, akik rózsaszínbe öltöztek és elmentek a világ legjobb helyére: a moziba. Ahogy az várható volt, a legjobb eredeti dal kategóriájában pedig a filmet záró Billie Eilish-dal, a What Was I Made For nyert.

Valószínűleg segíti majd a Téli szünet (The Holdovers) itthoni sikerét is (a filmet februárban mutatják be itthon), hogy Paul Giamatti nyerte a legjobb férfi főszereplő díját a vígjátékok között a filmbéli tanár szerepéért. Erre reagálva Giamatti többek között a tanároknak ajánlotta a díját a köszönőbeszédében. A karácsonyi, keserédes film egy másik díjat is elhozott, az iskola konyháját vezető, gyászoló nőt alakító Da’Vine Joy Randolph lett a legjobb női mellékszereplő.

Az animációs filmek között a legnagyobb esélyesnek a Pókember: A pókverzumon át számított, ám meglepetésre a nemzetközi újságírócsapat Mijazaki Hajao alkotását, A fiú és a szürke gém című filmet szavazta meg a legjobbnak.

A Golden Globe-on először díjazták a legjobb stand-up műsorokat, ebben a kategóriában a gála korábbi házigazdája, Ricky Gervais nyert, a nemrég bemutatott Armageddonnal.

A botrányok miatt újra ki kellett találni a díjat

A Golden Globe-ot övező, 2021-ben kirobbanó botrányok idején úgy tűnt, a második legrangosabb amerikai filmdíjat egyszerűen elsöpri a színészek és filmesek ellenszenve. A díjátadó és a márka azonban új tulajdonosi háttérrel és valószínűleg rengeteg lobbival visszaépítette magát 2024-re, így idén a korábbi zártkörű, szomorkás rendezvény után már újra országos tévécsatorna (CBS) közvetítette Amerikában a gálát, Hollywood pedig gyorsan meg is bocsátotta a Golden Globe korábbi bűneit.

Ehhez többek között az kellett, hogy a díjakról döntő, korrupcióval, szakmaiatlansággal vádolt, csupa fehér emberből álló szervezetet feloszlatták. A Golden Globe mögött álló, a Hollywoodban élő, külföldi filmes újságírókat tömörítő szervezet (HFPA) tagja volt Návai Anikó is, aki nemrég egy interjúban azt mondta, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem kirúgták, hanem önként távozott a HFPA-tól.

Návai szerint a HFPA korábbi tagjainak a botrányok után az egész Golden Globe-brandet megvásárló új tulajdonosok felajánlották, hogy maradhatnak az új szervezetben, ám Návai nem élt ezzel a lehetősséggel.

A Golden Globe új tulajdonosi köre a díjat érő kritikákra reagálva, már komolyabb előszűrés után építette fel a díjakról döntő újságírói csapatot. Végül egy több mint 300 fős, a világ minden tájáról érkező újságíróból álló csapat dönt a Golden Globe-ról, a szavazók között ott találjuk a Népszava munkatársát, Csákvári Gézát is.