A fenntartó Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség Presbitériuma január 4-én visszavonta Karikó-Tóth Tibor, a Kiss Bálint Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde intézményvezetőjének kinevezését – szemlézte a hvg.hu, az iskola Facebook-oldalán megosztott közleményt.

A döntést nagy felháborodás követte a diákok és a szüleik körében, akik tiltakozásuk jeléül egy, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének címzett petíciót is indítottak az aHang felületén, amelyet szombat estig már több mint hatszázan írtak alá.

Jelezték: a petíciót azért indították, mert az iskola fenntartója indoklás nélkül mentette fel Karikó-Tóth Tibort, aki több évtizede vezeti az intézményt, a munkája, valamint szakmai és erkölcsi teljesítménye pedig „példaértékű”.

Hozzátették, „ez az eljárás felháborító és méltatlan mindannyiunkkal szemben”.

Ám 2023. évi LII. törvény 73. paragrafusának 8. bekezdése szerint a „megbízási jogkör gyakorlója a megbízást írásban visszavonhatja, melyet – az egyházi fenntartású köznevelési intézményben foglalkoztatott kivételével – a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló kérelmére indokolni kell”. Vagyis a református általános iskola igazgatójának eltávolítása nem igényelt indoklást.

A törvény egyébként 2024. január 2. óta hatályos, vagyis Karikó-Tóth kinevezését két nappal a hatályba lépése után vonta vissza a fenntartó.

A petíció indítói úgy fogalmaztak:

„Szülőként és diákként ezúton fejezzük ki tiltakozásunkat a döntés ellen, mert meggyőződésünk, hogy Karikó-Tóth Tibor vezetése alatt az intézmény működése nem adhatott okot ilyen döntésre, nevezett személy szakmai és erkölcsi alkalmassága véleményünk szerint nem megkérdőjelezhető. Kifejezetten kérjük a döntés visszavonását, illetve amennyiben ez alapos indokból nem lehetséges, abban az esetben kérjük, hogy az intézmény fenntartói jogát a jövőben közvetlenül a Tiszántúli Református Egyházkerület gyakorolja.”

Az ügyben hvg.hu megkereste a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztorát, de még nem válaszolt.

Fotó: Facebook.com/kiss.balint.reformatus.iskola