Ausztria összességében 7,9 pontot kapott a 10-ből az Eurostat „életminőségi mutatói” éves kiadványában, amely a tagállamokban végzett felméréseken alapul.

Lengyelország, Finnország és Románia együttesen a második helyen végzett az adatokban 7,7 ponttal a 10-ből, míg a skála másik végén Bulgária érte el a legalacsonyabb pontszámot, mivel az egyetlen ország, amely az összesítésben hatnál (5,6) kevesebb pontot ért el.

<p>Austria ranked top with 7.9, while Bulgaria trailed with a distant 5.6</p>

Az Eurostat közleménye szerint kiadványának célja „az európai polgárok szubjektív jólétének tendenciáinak megragadása”, megjegyezve, hogy „az uniós polgárok általában meglehetősen elégedettek voltak életükkel, átlagosan 7,1 pontot 10-ből”.

Az olyan tényezők, mint az iskolai végzettség, a család és a pénzügyi stabilitás sokkal inkább befolyásolták a megkérdezettek életükkel való általános elégedettségét, nem pedig egyszerűen a gazdagság.

Érdekes megjegyezni, hogy egyes országok, amelyeket a közelmúltban alacsony jövedelmi szinttel társítottak... mint például Románia és Lengyelország, azok közé az országok közé tartoznak, ahol a legmagasabb az élettel való elégedettség – ami jól mutatja a szubjektív jólét és a közérzet közötti kapcsolat összetettségét.

– írta az Eurostat.

Olaszország, Spanyolország és Franciaország, az EU három legnagyobb gazdasága, mind a kontinens 7,1-es átlaga körül mozog.

A felmérésben azonban Németország az egyik legboldogtalanabb ország, amely csak Bulgáriát veri le, 6,5 ponttal. A tavalyi 2021-es adatok szerint 7,1 pontot ért el.

Noha a tanulmány nem jelöli meg a németek életével való általános elégedettségének csökkenése mögött meghúzódó okot, úgy tűnik, összhangban van más közvélemény-kutatásokkal, amelyek az ország lakóinak hangulatának visszaesését tükrözik.

Kiemelt fotó: Pixabay