Újabb nagy értékű közbeszerzést ítéltek oda a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél: lovaspálya és környezet kiépítésére kerestek és találtak vállalkozót.

Nettó 997,7 (bruttó 1267 millió) forintos ajánlatával a debreceni Parkertech Kft. lett a befutó, ebben az összegben már benne van a tartalékkeret is. A Parkertech korábban dolgozott a Karmelita kertjén és a Millenáris Szélkapun is.

Az árban nemcsak a lovaspálya van benne, hanem bontási feladatok is, továbbá karámok és léptető építése, fatelepítés, itató- és öntözőrendszer, valamint zöldfal kivitelezése, 12 hónapnyi parkfenntartás – tudta meg az rtl.hu.

Lázár János az előző ciklusban nem viselt kormányzati pozíciót, viszont Orbán Viktor miniszterelnök már 2018 szeptemberében kinevezte a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosává, vagyis az állam nevében ő gyakorolhatta a tulajdonosi jogokat. A ménesbirtokot 2004-ben privatizálták, majd 2016-ban Miniszterelnökséget vezető miniszterként maga Lázár intézte a visszavásárlását, amire akkor 2,1 milliárd forintot csoportosítottak át.

A ménesbirtokot 2021-ben, az egyetemekhez hasonlóan egy vagyonkezelő alapítvány (a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány) tulajdonába adták. A kuratórium elnöke nem más, mint Lázár János lett, tehát továbbra is tulajdonosként járhat el a birtok ügyeiben. Azóta folyamatosan érkeznek a hírek a birtok fejlesztéséről, például: 

• Egymilliárd forintért újítanak fel istállót és kocsiszínt.
• Egy 90 szobás, négycsillagos szálló épül.
• A parkoló is 205 millió forintot vihet el.
• 3,3 milliárd forintért épül két új istálló, ahol vízágy is lesz a teheneknek.

Miközben a mezőhegyesi ménesbirtok folyamatosan fejlődik, építési és közlekedési miniszterként – takarékosságra hivatkozva – Lázár János egy sor állami fejlesztést leállíttatott. Kormánytagként lényegében minden állami beruházás Lázár kezébe került, így ő mondja ki a végső szót, hogy leáll-e egy fejlesztés vagy sem. A lefújt beruházások közt van a Modern Városok program keretében vidéki nagyvárosoknak megígért fejlesztések jelentős része is.

Kiemelt fotó: Lázár János Facebook