Énekelt templomi kórusban, több ezres tömeg előtt, voltak szerelmei, álmai, vágyai, egyetlen dolgot nem tudhatott magának sosem, a beteljesülést. Ez okozta a halálát is.

Sosem érdekelte a házasság vagy a gyermekvállalás, a társadalmi konvenciókkal már középiskolás korában szembement.

Az érettségi után úgy döntött, többre vágyik, így egyetelmre jelentkezett, ahová fel is vették. Bár előtte a templomi kórusban is énekelt, maga a zene nem érdekelte igazán, egészen az egyetemista évekig, mert akkor végérvényesen beleszeretett minden hangba, minden mozzanatba és egyetlen igaz szerelme a zene lett. Így nem volt kérdés, hogy a diploma iránti vágyat felváltotta az éneklés és első dalát egy barátja texasi otthonában vették fel, elmondása szerint teljesen részegen.

Janis Joplin: Little Girl Blue | Janis Joplin Biographical Timeline |  American Masters | PBS

Fotó: American Masters

Botrányos élete megelőzte híressé válását, hiszen miután úgy döntött, otthagyja az egyetelmet, bolti lopás miatt tartóztatták le, ivott, kábítószerezett és énekelt.
A Piece of My Heart című dala azonban átütő sikert hozott a számára, hiszen pillanatok alatta a Billboard lista 12. helyére került. Ezután egymást követték a sikerek. A Summertime, a I Got Dem Ol’Kozmic Blues Again Mama! majd a Pearl, mely a halála után jelent meg.

Az egyetlen hely, ahol igazán önmaga lehetett, a színpad volt. Ott valóban megtalálta azokat a pillanatokat, melyek az életet jelentették számára. Ő énekelt, a közönség ezrei pedig azt kiáltották vissza „ Szeretünk Janes”, ám amikor véget értek a koncertek, ismét a hatalmas ürességben érezte magát. Így leghűségesebb társa az alkohol és a drog lett, enyhítve a magány és az egyedüllét fájdalmát.

"A saját bensőm áldozata vagyok. Tele vagyok érzelmekkel, és vágyom egy nagy katarzisra, egy igazi felszabadulásra. Ezt pedig az adja meg, ha a színpadon állok."

Magányát párkapcsolatai sem tudták feledtetni, pedig nagyon igyekezett. Különös adottságai, felszabadult viselkedése és Istenadta tehetsége megannyi embert vonzott. Szerelembe esett Jae Whiteker zenésznővel, akivel egy melegbárban ismerkedtek meg. Szerelmük egy ideig lecsendesítette Jenis háborgó lelkét, de utána ismét jött az üresség, a drog és az alkohol, így különváltak útjaik.

Volt szerelme Jim Morrison, Leonard Cohen, Kris Kristofferson, és Eric Clapton is, de mindig ugyanoda esett vissza. A nihil, a depresszió, a meg nem értett szerepbe, melyet az alkohol és a drog segítségével próbált meg enyhíteni.

Az egyetlen ember, aki mellett valóban önmaga lehetett, David Niehausz volt. Egy amerikai tanár, aki azért hagyta ott a tanári pályát, hogy egyetlen hátizsákkal beutazza a világot.

A férfi a megismerkedésükkor nem tudta, ki Janis, a nőt látta benne és nem a rock sztárt. Épp ezért a kapcsolatuk alatt is sokkal inkább az embert, a nőt, a lelket látta a fiatal nőben, sem, mint azt, akit akkor már ezrek, tízezrek imádtak. Ez a szerelem a fiatal énekesnőnek megnyugvást hozott és nem érezte hiányát a bódító szereknek. Ám ez a megnyugvás sem tartott sokáig. Megpihent a lelke, majd elemi erővel ismét a felszínre tört.

Megint jött a drog, a pia, és a kapcsolatnak fájdalmas vége lett. Ezután Jimi Hendrixszel is randevúzott, de komoly kapcsolatot nem létesítettek.

Sokak szerint ebben az időben már tiszta volt Joplin, ám halála mégis nagyon sokakat elgondolkodtatott. Sokan azt állítják, csak beverte a fejét egy esés közben, míg mások tudni vélik, hogy rövid életének végét a szokásos drog és alkohol okozta. Los Angelesben, 1970 október 4-én menedzsere talált rá holtan.

A huszonhetesek klubjába azokat a hírességeket soroljuk, akik fiatalon mentek el. Ide tartozik Amy Winehouse, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Kurt Cobain és Janis Joplin is, aki 80 éves lenne.

Kiemelt fotó: Elumondo.es/AP