Idén először az Építési és Közlekedési Minisztérium rendezi az országos programsorozatot, amelyben olyan, a hétköznapokban zárt épületek nyitják meg kapuikat, mint a Sándor-palota, a Belügyminisztérium Széchenyi téri bázisa, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Központi Statisztikai Hivatal vagy – hogy ne csak fővárosi helyszíneket említsünk – a mosonmagyaróvári Habsburg-kripta. Látogathatók lesznek várak és kastélyok, valamint több városháza is.

A több mint 30 éve Franciaországból indult kezdeményezéshez idén 50 ország csatlakozott. Magyarország a kezdetek óta részt vesz az eseményen, amelynek célja ráirányítani a figyelmet az épített örökségre. Az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára szerint a nemzeti kultúra részét képező pótolhatatlan épületeket, műemlékeket és alkotásokat tisztelettel és szakértelemmel kell megóvni.

Az idei mottó, a Velünk élő örökség arra hívja fel a figyelmet, hogy műemlékeink és történeti épületeink a mindennapjaink része, meghatározzák identitásunkat, közérzetünket, és bepillantást engednek elődeink gondolkodásába és életmódjába

– mondta Lánszki Regő, kiemelve, hogy ezért valamennyiünk közös érdeke és felelőssége ezen épületek megőrzése és karbantartása.

A szakpolitikus elárulta, hogy ősszel kerül a parlament elé az a törvényjavaslat, amely új, egységes szemléletű országos műemléki rendszer megteremtését célozza, ennek részeként 2025-ig elkészül a teljes műemléki felülvizsgálat.

A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatót a Magyar Nemzeti Levéltárban tartották, amely idén ünnepli fennállásának 300. évfordulóját, és olyan, a magyar nemzeti identitás szempontjából meghatározó kincseket őriznek benne ezer éve, mint például az Aranybulla, amely először rögzítette a magyar nemesség jogait. Magát a budavári épületet pedig kereken száz éve, 1923. szeptember 15-én adták át.

Most a raktári ajtók kinyílnak a látogatók előtt, lesznek épületséták, előadások az intézményben őrzött iratokról, kincsekről, ismeretterjesztő előadás a családfa-kutatásról. A látogatók megismerhetik az épületben őrzött címereket, pecséteket és okleveleket

– harangozta be Szabó Csaba, a Levéltár főigazgatója.

A programhelyszíneket, rendezvényeket és sétákat ide kattintva lehet megnézni, mindenképp érdemes a mostani hétvégéből ezekre is áldozni.

Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár