A lengyel rendőrség a hétvégén őrizetbe vett két férfit, miután meghackelték a lengyel vasutak kommunikációs rendszerét. Támadásuk nyomán az orosz himnusz és Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédeiből bevágott részletek szólaltak meg a vonatokon. 

A 24 és 29 éves elkövetőt Bialystok városában fogták el Kelet-Lengyelországban, mindketten lengyel állampolgárok

- erősítette meg Tomasz Krupa rendőrségi szóvivő, aki szerint a hackertámadás destabilizálta a lengyel vasúti közlekedést. 

A támadók akciója következtében mintegy 20 járat állt le a nyílt pályán. A PKP állami vasúttársaság közölte, hogy minden utas biztonságban van, és néhány órával később újraindíthatták a forgalmat. 

A lengyel titkosszolgálatok vizsgálatot indítottak, mivel az eset felveti a szabotázs lehetőségét.

Oroszország és Fehéroroszország ismert kísérletei a lengyel állam destabilizálására hónapok óta tartanak

- mondta Stanislaw Zaryn, a hírszerző szolgálatok helyettes koordinátora a lengyel sajtóügynökségnek. 

Mint ismeretes, Lengyelország az Ukrajnába küldött nyugati fegyverek tranzitjának központi csomópontja. Idén a lengyel belbiztonsági szolgálat, az ABW letartóztatta egy feltételezett orosz kémcsoport tagjait, akiknek az volt a feladatuk, hogy szabotálják a vasutakat és megzavarják az ellátást.

A mostani hackerek vasúti frekvenciákat használtak a vonatok vészleállítását kiváltó jel továbbítására. A Cybernews szerint elég egy egyszerű és olcsó rádióadó egy rádióparancs meghamisításához. Lengyelországban ugyanis a vasúti hálózaton a kommunikációt máig analóg VHF 150 MHz-es rendszer végzi. A tervek szerint az ország 2024 végére áll át egy újabb digitális titkosítási alternatívára, a GSM-R rendszerre. Az analóg rádiórendszerben ugyanis nincs semmilyen titkosítás vagy hitelesítés.